Brankica Tejić-Jerinić: Uredna žena je i dotjerana i lijepa i zdrava

Definicija uspješne žene ne može se posmatrati kao univerzalna. I dok je za neke to pronalaženje ljubavi, osnivanje porodice i odgajanje djece, za druge je to uspjeh u karijeri i materijalna sigurnost.

Za Brankicu Tejić-Jerinić to je kombinacija svih tih stvari. Red, rad i disciplina za ovu menadžericu iz grada na Vrbasu, tajne su uspjeha, ali ne samo na poslovnom planu, nego i u životu.

Osnovnu školu, gimnaziju, a potom i Fakultet za novinarstvo i komunikologiju završila je u rodnoj Banjoj Luci. Do 1991. radila je u marketingu sarajevskih “Večernjih novina”, a od 1998. do 2007. kao novinar u “Glasu Srpske.” Godinu je bila direktorica za odnose sa javnošću na UPS Banja Luka, a onda je 2008. osnovala PR Agenciju “Info5”. Osam godina obavljala je i posao glavne i odgovorne urednice porodičnog časopisa “Dom Info”, a u posljednjih 12 mjeseci i portala DomInfo.ba. Jedna je od osnivačica i predsjednica Upravnog odbora NVO Centar za promociju evropskih standarda. Udata je i majka petnaestogodišnjeg Nikole.

– Nijedan posao nije lak. Poenta je u dobroj organizaciji svega, a žene su zaista čarobnjaci u tome – kaže Tejić-Jerinić na početku razgovora za naš portal.

Direktorica ste Agencije Info5 i glavna i odgovorna urednica portala Dominfo.ba. Biti na čelnim pozicijama na ta dva mjesta zaista je velika odgovornost i hrabrost. Kako uopće počinje Vaš radni dan?

– Moja dobra osobina je što sam odličan organizator koji pazi na svaku sitnicu da bi sve prošlo sa što manje komplikacija i što ne dramim oko nebitnih stvari, što bi dodatno moglo oduzeti dragocjeno vrijeme i stvoriti nervozu. Imam nekoliko pravila kojih se pridržavam prije svakog izlaska iz kuće a to su, buđenje u sedam sati ujutro, obilan doručak uz čaj sa medom, potom slijedi kafa, a onda spremanje i šminkanje uz muziku i vijesti sa radija.

Uspješni ste na oba radna mjesta. Koja je tajna toga?

– Dugogodišnji red, rad, disciplina, iskustvo, upornost i posvećenost preduvjeti su da bi u bilo čemu bili uspješni. Imam sreću da se istim poslom bavimo i suprug i ja, pa je i taj moment, obostrane podrške, zadovoljen.

Šta je za Vas novinarstvo i kako uopće vidite tu profesiju u BiH?

– Novinarstvo je teška i odgovorna profesija za koju, ili imaš ili nemaš žicu. To je profesija koja traži stalnu edukaciju iz svih oblasti života i svestranost u svemu – poznavanju stranih jezika, putovanja, svakodnevnu komunikaciju sa ljudima, poznavanje modernih tehnologija, ličnu snalažljivost i vještine… Jednostavno, sve ono što čini jednog čovjeka kompletnim, pa puta dva. Što se tiče naših prostora, nije lako, ali znate kako se kaže – za dobrog uvijek i svugdje ima mjesta! Normalno, naša profesija nosi i određene rizike i opasnosti, ali to je ono s čim se svako od nas suočava u toku radnog vijeka, a samo istina i objektivnost moralne su klauzule kojih se svako od nas treba držati.

20170908_113733

Biti žena u biznisu, i to veoma uspješna, i ravnopravno se svakodnevno nositi sa nedaćama koje posao i naše, još uvijek konzervativno društvo u kojem živimo, nose, zaista je pravi uspjeh. Kako gledate na to? Je li teško u BiH biti žena u biznisu, iznalaziti načine za napredovanje, podnositi vrlo često „sumnjičave“ poglede muškaraca i njihove, i ne baš tako rijetke konstatacije: „Neće ona moći dugo izdržati…“?

– Mislim da je ovakvo mišljenje vezano za predrasude i nekakav tradicionalni način odgoja koji više nije okosnica na ovim prostorima. Mislim da su danas žene u biznisu i kod nas cjenjenije nego ranije, da ih muški poslovni partneri gledaju, ako ne sto posto ravnopravne, a onda sa respektom. Nisam imala neprijatnih situacija tipa omalovažavanja ili negiranja bitnosti u bilo kojem poslu do sada. Čak vidim da se muške kolege trude da u komunikaciji, konverzaciju dignu na kulturniji nivo i da se drže rokova i obaveza vezanih za posao. Većina mojih poslovnih partnera ističe da im je sa ženama lakše i produktivnije poslovati, jer smo odgovornije, vrednije, ne kompliciramo stvari, nego tražimo konstruktivna rješenja. Bolji smo organizatori za razliku od muškaraca. Nadam se da je i u državnom sektoru tako.

Šta biste poručili ženama koje razmišljaju o ulasku ili tek ulaze u biznis?

– Samo naprijed i hrabro! Nije lako, ali je najljepše biti odgovoran sam sebi i stvarati nove vrijednosti po vlastitoj mjeri.

Uživate u onome što radite, ali Vi ste uspješni i na drugim poljima? Supruga ste i majka, a te uloge također, iziskuju vrijeme, ljubav, energiju, odricanja…

– Biti supruga i majka normalan je životni slijed… Suprug se također, dugo vremena bavio novinarstvom, a sada je vezan za našu firmu i menadžment. Imam sina Nikolu koji je ove godine krenuo u prvi razred srednje škole, smjer fizioterapeut. Zaista odlično funkcioniramo.

Slobodno vrijeme za Vas je „misaona imenica” ili ipak na kraju dana, ili tokom sedmice, imate trenutke koje ljubomorno čuvate samo za sebe? Kako ih provodite, šta tada volite raditi?

– S obzirom da sam savršen organizator, imam svoje vrijeme. Tačno planiram vrijeme za posao, obaveze obavljam na vrijeme, posvećujem se tome do maksimuma i trudim se da ne propuštam ništa. Vjerujte mi da je to prava formula. Kada se na ovakav način funkcionira i planira unaprijed, ostaje dosta vremena i za kaficu sa prijateljima, za posjete frizeru i kozmetičaru, kupovinu, kućne poslove i kuhanje, gledanje omiljene serije ili filma, opuštanje…

Brankica

Živimo u vremenu punom stresa. Vjerujemo da ga i kod Vas ima. Kako se nosite s njim? Otkrijte nam efikasan recept uz pomoć kojeg ga se oslobađate?

– Mislim da nije posao taj koji uzrokuje stres, već brzina i euforija koja smara ljude dok sve ne obave. Trudim se da hladne glave odlučujem o svemu i da se ne zamaram nebitnim sitnicama ili kukanjima kako, šta, gdje, ovo, ono… Najbolji recept je sagledati realno sve opcije i znati krajnji cilj, a onda smireno i konstruktivno krenuti u rješavanje. Bit ću iskrena, volim ljude koji imaju smisao za humor, jer mislim da uz određenu dozu smijeha sve postaje lakše, ljepše i brže.

Svi imamo knjigu kojoj se, nakon nekog vremena, ponovno vratimo. Otkrijte nam Vašu, po čemu je tako posebna?

– Od djetinjstva volim knjige i ne bih mogla izdvojiti nijednu posebno, jer bi onda trebalo puno mjesta da objasnim kojeg pisca i zašto volim. Ali, uvijek sam spremna pročitati dobru knjigu špijunskog žanra, jer je radnja puna neočekivanih zapleta, a i takve knjige napisane su inteligentno.

Navikli smo da ste u javnosti uvijek dotjerani. Iza njegovane žene kriju se mali rituali? Od čega se sastoje oni koje Vi upražnjavate?

– Moj osnovni ritual je urednost! Uredna žena je i dotjerana i lijepa i zdrava.

Volite li kupovati? Koliko često odlazite u shopping i gdje najradije kupujete odjeću i obuću?

– Da, volim shopping i kupujem sve što mi treba. Ako sam na putovanju, obavezno u pauzi obiđem neke od shopping mall-ova i izaberem stvari koje mi u tom trenutku trebaju i u skladu sa budžetom kojim raspolažem. Ne pratim slijepo modu, tačno znam šta hoću i šta mi odgovara. Ne patim od brandova, ali nisam ni imuna na njih.

ACO_1175_1

U čemu se osjećate najugodnije?

– Tip sam koji voli sportsku eleganciju, ali se trudim da uvijek budem obučena u skladu sa prilikom ili događajem na koji idem.

Omiljeni parfem?

– Već dugo godina – Versace Crystal Noir EDP.

Putovanja…

– Obožavam putovati, naročito ako su vezana za morsku obalu.

Neostvarene želje…

– Nemam ih, ali mi je negdje u podsvjesti uvijek zvonilo da bi bilo krasno imati kuću u cvijeću negdje na moru.

 

(coolstyle.ba)