Beč – Zeleni grad

PIŠE –  Sandra Iršević

Beč spada u najzelenije gradove u Evropi, ali i svetu. Smatra se jednim od najboljih gradova s uslovima kvalitetnog života. Mene je oduševio način na koji je rešen problem javnog prevoza. Metro, tramvaji, e-tramvaji, autobusi na pravi način rešili su probleme gužvi u centru grada.

Sličan sistem videla sam i u Pragu, ali ekološko uređenje nije ni blizu kao u Beču. Reč je o gradu sa 51 odsto zelene površine. Statistički gledano, to je 120 metara kvadratnih zelene površine po stanovniku Beča. Povoljne godišnje karte i laka dostupnost čine javni prevoz u Beču sve privlačnijim, meri se kvalitet vazduha u mobilnim autobusima, vrednosti ozona, fine prašine, ugljen-dioksida, sumpornog dioksida i ugljen-monoksida.

Zelene tehnologije prioritet

Sa druge strane, Beč se izdvaja i zelenim tehnologijama i energetskom efikasnošću.

Kompanija “Siemens” d.o.o. Beograd organizovala je studijsko putovanje u Beč za pobednike ovogodišnjeg ciklusa tradicionalnog novinarskog takmičenja “Siemens Press Award” na temu “Izazovi modernog saobraćaja”. Pobednici i predstavnici stručnog žirija “Siemensovog” konkursa tokom trodnevnog boravka u Beču bili su u prilici da se upoznaju s najsavremenijim rešenjima i inovacijama iz oblasti poslovanja kompanije.

AHW_Herbst-Wien_1500x990-1500x990

U skladu s temom konkursa, pobednici su posetili “Siemensovu” fabriku u Beču (Simmering) u kojoj se proizvode gradska i međugradska šinska vozila za prevoz putnika, metro vozila, tramvaji i putnički vagoni, sa celokupnom logistikom i proizvodnim lancima – od istraživanja, razvoja i inženjeringa do proizvodnje i distribucije. Grad Beč je pravi primer primene savremenih saobraćajnih rešenja. Električni autobusi sa nula emisije ugljen-dioksida, energetski efikasna vozila Bečkog metroa, kao i inteligentna rešenja nadzora koja smanjuju vreme čekanja i obezbeđuju dobru protočnost saobraćaja, već su realnost na ulicama Beča.

eBusse nehmen Betrieb im regulären Linienverkehr auf - Vollelektrobusse im täglichen Lienienbetrieb / Electric buses begin to operate on regular bus routes - Fully electric buses used in daily bus route operations

Primer pametne zgrade

U okviru posete Beču, pobednici takmičenja bili su u prilici da posete i “Siemens City”, sedište austrijske centrale kompanije “Siemens”. Sedište je karakteristično po tome što u pravom smislu reči predstavlja takozvanu pametnu zgradu, dizajniranu u skladu s ekološkim principima, zajedno s naprednom tehnologijom zelene gradnje. Izgrađen je na 120 betonskih stubova koji predstavljaju provodnike geotermalne energije, grejući zgradu tokom zime i rashlađujući je u letnjim mesecima kroz specijalne provodne cevi i toplotne pumpe. Oko 200 kvadratnih metara krovnih solarnih kolektora koristi se za zagrevanje vode za restoran i konferencijski centar, a izmenjivači toplote obnove otprilike 75 odsto energije izduvnih gasova.

Siemens_city_wien

Posebno je interesantna energetski efikasna rasveta, regulacija sobne temperature i kontrola ventilacije. Sistemi za grejanje i rasvetu u kancelariji se automatski isključuju kada podni senzor signalizira da su svi zaposleni napustili sobu. Visokoefikasni sistemi kontrole i regulacije, kao i inteligentno upravljanje energijom smanjuju emisiju ugljen-dioksida na 1.000 tona godišnje. Kao rezultat toga, objekat je dobio status zelene i energetski efikasne zgrade po standardima Evropske unije, što znači da troši najmanje 25 odsto manje energije od sličnih zgrada.

I kultura, ekologija, šoping

Na mene je, svakako, najveći utisak ostavila pomenuta “pametna zgrada”, jer kompletan objekat štedi energiju. Kada uđete u tu zgradu, u svakom momentu možete da očitate koliko se energije štedi, što je fascinantno. Sa druge strane, Beč kao zeleni grad i evropska kulturna prestonica mesto je koje svakako treba da posetite, jer i turistički je veoma interesantan. Posebno se ističe kulturni turizam, a i ekološki uzima sve više maha.

d156dc84f16266748e383004ccd2228e_32768

1280px-Hunderwasser_Fernheizwerk

Spalionica u centru grada, šume koje okružuju evropsku prestonicu u kojoj se proteklih vekova školovala sva srpska elita, kao i sa drugih prostora bivše Jugoslavije, mesto je koje treba da posetite pred božićno-novogodišnje praznike. Ukrašavanje je već počelo, a sniženja tek slede. Nekako mi se čini da je Pandorf prevaziđen i da treba, ako vas put nanese u Beč, obiđete ulicu Mariahilferstrase, koja je kompletno šoping zona. Svakako, ako vam preostane vremena treba da popijete kafu u jednom od zanimljivih i tematski uređenih kafea i probate legendarnu Saher tortu po originalnom receptu.