Banjaluka dobila punjače za električne automobile

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, pustio je danas u rad terminal za punjenje električnih vozila na lokaciji parkinga za prigradske autobuse na Malti. Drugi terminal nalazi se na Paskolinoj ciglani.

Radojičić je rekao da su ovo prvi punjači za električna vozila koji su instalirani na javnim površinama u Bosni i Hercegovini i da je ova aktrivnost urađena u partnerstvu sa kompanijom „Malbašić“.

– Ovo su terminali koje će koristiti domaći vozači, ali i oni koji su u tranzitu, pošto su obje lokacije na kojima su postavljeni terminali prometni i laki za pristup onima koji prolaze kroz Banju Luku, bilo da idu na more ili za Sarajevo. Ovo je jedna od brojnih aktivnosti koje imamo u oblasti saobraćaja i koje su usmjerene na modernizaciju. Grad je obezbijedio oko 40.000 KM u infrastrukturu i dozvole, dok je kompanija „Malbašić“ obezbijedila punjače – naveo je Radojičić i izrazio nadu da će postavljanje ovih punjača navesti veći broj ljudi da koriste električna vozila.

Veselko Malbašić, vlasnik kompanije „Malbašić“, rekao je da ova firma već drugi put, zajedno sa Gradskom upravom, učestvuje u realizaciji projekata od značaja za grad, kao društveno odgovorna kompanija.

– Ideja o instalaciji punjača je nastala u Austriji kada smo svojim električnim automobilom htjeli da dođemo u Banju Luku. Usput smo imali punjenje u Gracu, Mariboru i Zagrebu, ali u Banjoj Luci nismo mogli. Punjači su domaća proizvodnja kompanije Elas, što je veoma značajno – rekao je Malbašić.

Malbašić je dodao kako očekuje, na osnovu iskustava sa zapada, da će priča o električnim automobilima, u budućnosti, zaživjeti i u našem gradu.

Inače, na oba terminala u Banjoj Luci instalirana su po tri punjača za električna vozila.