Večeras humanitarni bal Rotary kluba Banjaluka (FOTO)

Rotary klub Banjaluka, prepoznat po svom istaknutom angažmanu u humanitarnom djelovanju prema ugroženim društvenim grupama godinama unazad organizuje tradicionalni humanitarni bal.

Ovaj bal, koji se održava večeras u Banskom dvoru, kruna je svih humanitarnih aktivnosti kojima se Rotary klub Banjaluka bavi tokom cijele godine, a sva prikupljena sredstva na ovgodišnjem balu biće usmjerena za pomoć Udruženju građana CPossible.

Foto: Ranko Čuković

Davor Maksimović, predsjednik Rotary kluba Banjaluka za portal Banjaluka.net kaže da je riječ o Udruženju građana koji se bave radom sa djecom i odraslima oboljelim od cerebralne paralize.

Foto: Ranko Čuković

„Udruženje CPossible je pokrenulo veliku akciju izgradnje Centra za rehabilitaciju, a mi ćemo im, nadam se, sa određenim dijelom novca pomoći u opremanju, odnosno kupovini uređaja koji su im potrebni za rad. Ove godine pored prodaje ulaznica i imamo novu aktivnost, a to je da ćemo slike iz fundusa našeg Rotary kluba, odnosno slike koje je naš Rotary klub godinama dobijao kao poklon ponuditi u okviru prodajne izložbe na samom balu i sva sredstva koja prikupimo doniraćemo ovom udruženju“, rekao je Maksimović.

Na balu su okupljeni članovi kluba, gradonačelnik Draško Stanivuković, kao i brojni gosti i prijatelji iz drugih dijelova BiH, Srbije, Hrvatske, Austrije.

Foto: Ranko Čuković

Maksimović je podsjetio da je Rotary klub Banjaluka od osnivanja 1934. godine vođen idejom rada u zajednici, rada na sebi i saradnje sa ostalim rotarijancima širom svijeta.

Foto: Ranko Čuković

„Mi pokušavamo biti promjena koju želimo da vidimo u svijetu“, navodi on i dodaje da Rotary klub Banjaluka trenutno broji 29 aktivnih članova.

Rotary klub Banjaluka iz godine u godinu realizuje brojne humanitarne akcije.

„Rotarijanska godina počinje 1. jula u kalendarskoj godini, a završava 30. juna u kalendarskoj godini. Realizovali smo saradnju sa Fondacijom za liječenje djece u inostranstvu, gdje naš Rotary klub donira plišane igračkice za svu djecu koja idu na liječenje. Ove godine smo donirali oko 110 plišanih igračaka. Pokrenuli smo i veliku akciju pomoći udruženju CPossible i to će se i kroz naš bal vidjeti. U ovoj godini smo se priključili i jednoj globalnoj inicijativi koja se zove ‘And plastic soup’. To su ekološke aktivnosti čišćenja sredine u kojoj živimo i radimo kroz razne akcije podizanja svijesti, ali i provođenja akcija fizički. Mi se tek priključujemo ovoj inicijativi, tako da u periodu koji dolazi planiramo da imamo konkretne aktivnosti. Ovoj inicijativi se priključujemo Rotary klubu Zagorje kum iz Slovenije. Jedna od aktivnosti Rotary international je briga za mentalno zdravlje, tako da planiramo u ovoj rotarijanskoj godini provoditi i akcije koje su vezane za mentalno zdravlje“, ističe Maksimović.

Foto: Ranko Čuković

Već tradicionalno, dio programa Rotari bala je i humanitarna tombola koju organizuju članice Inner Wheel kluba Banja Luka (IWC).

Rukovodeći se ovogodišnjim sloganom Svjetskog IWC „Shine a light“, želja članica banjalučkog IWC je da dio novca prikupljenog od večerašnje tombole usmjere u Sigurnu kuću u Banjaluci.

Brankica Tejić-Jerinić, predsjednica IWC Banjaluka kazala je da je slogan internacionalnog Inner Wheel Cluba ove godine „Shine a light“, te da je poseban akcenat stavljen na mentalno zdravlje.

Foto: Ranko Čuković

„Članice Inner Wheel Cluba Banjaluka redovno organizuju i podržavaju humanitarne akcije. Cilj nam je pružanje pomoći onima kojima je pomoć potrebna, kao i širenje međusobnog prijateljstva i razumijevanja. Drago nam je što ćemo ovaj put pružiti podršku radu Sigurne kuće i dio novca od humanitarne tombole usmjeriti baš tamo“, kazala je Tejić-Jerinić.

Foto: Ranko Čuković