Završen sajam privrede „Mostar 2017.“

Jubilarni 20. međunarodni sajam privrede – Mostar 2017., na kojem se predstavilo više od 800 izlagača iz 30 zemalja, zatvorio je svoja vrata. Opšta ocjena je da je Mostarski sajam, održan u periodu  od 4. do 8. aprila, bio najuspješniji sajam održan u njegovoj dvije decenije dugoj istoriji.

S govornice mostarskog sajma, domaćin sajma direktorica Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u direktnom prijenosu, poslali su ohrabrujuće poruke za izgradnju povoljne klime za jačanje privrede i dobrosusjedskih odnosa država u regiji.

‘Mostar je zahvaljujući Mostarskom sajmu ponovno bio regionalno središte’ – bila je glavna poruka svih novinskih naslovnica. Inače, zbivanja sa i oko sajma pratilo je čak 400 akreditovanih novinara koji su poslali pozitivnu sliku o našim poduzetnicima u cijeli svijet.

Tokom sajma, održano je niz iznimno posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, od kojih izdvajamo međunarodnu konferenciju Inicijative 16+1 NR Kine i 16 zemalja Jugoistočne Europe na temu vina i poljoprivrednih proizvoda i konferenciju „Suvremeni transportni i komunikacijski sustavi“ s naglaskom na izgradnju južne trase koridora VC kroz Hercegovinu. Na sajmu se govorilo u ulaganjima u BiH, korištenju europskih fondova, prekograničnoj saradnji, izgradnji vjetroelektrana, maslinarstvu, turizmu, gastronomiji, novim tehnološkim otkrićima… Sajam je bio mjesto direktnih susreta ljudi iz poslovnog svijeta koji su iskazali jaki poduzetnički duh što je rezultovalo brojnim poslovnim dogovorima. Opštu sajamsku izložbu, pratile su i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i nakladništva.

Dodijeljene su i nagrade najboljim vinarima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na sajmu.

‘Ove godine napravili smo pomak u svim segmentima organizacije sajma što je bilo vidljivo na svakom koraku, a konkretnijim brojkama moći ćemo kazati nešto više u narednom razdoblju. Sajam je ispunio naša očekivanja i ovom se prigodom zahvaljujem svim našim izlagačima i posjetiteljima što su svojim dolaskom obogatili sadržaj i ponudu Mostarskog sajma. Pozivam ih da se vidimo i dogodine na istom mjestu na 21. međunarodnom sajmu privrede – Mostar 2018’ – poručila je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Po izboru stručno-ocjenjivačkog suda Mostarskog sajma, najuspješniji izlagači na sajmu bili su:

1. Hidra Stil dd, Brčko

2. Aluminij, d. d. Mostar

3. Ericsson Nikola Tesla, Zagreb

4. Hrvatska gospodarska komora, Zagreb

5. Gree, Kina

6. Eurostone d.o.o., Široki Brijeg

7. Eko sir Puđa d.o.o. Livno

8. Hercegovina vino d.o.o. Mostar

9. Stanić group d.o.o. Kreševo

10. Koturić grupa d.o.o Domaljevac

Posebna priznanja i zahvalnice za doprinos organizaciji jubilarnog 20. sajma dobili su:

1. Gospodarska komora Federacije BiH- za promociju bh. Gospodarstva i organizaciju konferencijskog dijela sajma;

2. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH – na ukazanom povjerenju promocije projekta zemalja središnje i istočne Europe i NR Kine (Inicijativa 16+1).

3. Ministarstvo prometa i komunikacija Federacija BiH – za uspješan nastup na sajmu tvrtki i javnih poduzeća (Eronet, Autoceste F BiH, BH Telecom, BH Pošte, Hrvatske pošte, Zračne luke Mostar, Aerodrom Sarajevo Ceste F BiH, Ceste Mostar) i organizaciju konferencije “Suvremeni transportni i komunikacijski sustavi”.