Vrijedne ruke u plastenicima “Beme”: “Tri musketara” završila sadnju povrća

U Tvornici obuće “Bema” Banjaluka, na čijem je čelu uspješni privrednik i poznati humanitarac Marinko Umičević, nastavljena je tradicija pa je kao i prethodnih 14 godina, završena sadnja povrća u plastenicima koje se koristi za ishranu radnika u restoranu fabrike.

Na ovaj način “Bema” je rijedak primjer fabrike u Republici Srpskoj koja dio hrane za potrebe svojih radnika obezbjeđuje iz sopstvene baste, čime pokazuju da konstantno vode računa o ishrani radnika, kojima osiguravaju domaću hranu. Sama ova ideja je potekla upravo od tehničkog direktora “Beme” Marinka Umičevića, koji je na taj način želio da da primjer i drugima kako se u sopstvenoj režiji i sa malo truda može proizvesti dio zdrave hrane za potrebe svojih radnika, odnosno dio hrane potrebne za pripremu dnevnih obroka koji se radnicima “Beme” svakodnevno pripremaju u restoranu ove uspješne tvornice, koja zapošljava oko 1.200 radnika.

Naime, sadnja povrća u krugu fabrike za potrebe svojih radnika je takođe i jedan od načina uštede u vrijeme inflacije i divljanja cijena, te još jedan podsticaj da se svi okrenemo domaćoj proizvodnji i ne zavisimo od drugih. Upravo na ovaj način povećanje cijena hrane neće uticati na kvalitet ishrane radnika “Beme” i još jednom se pokazalo da kad ima volje i ljubavi, rezultati neće izostati, a “Bema” kao složan kolektiv upravo to i pokazuje.

“Prije sadnje je izvršena priprema zemljišta, đubrenje, a zatim smo posadili paradajz i papriku baburu. Sadnja u plastenicima u krugu fabrike pokazala kao vrlo korisna i rentalbilna, a već tradicionalno za sadnju je zadužena standardna i uigrana ekipa, nas tri musketara”, rekao je u svom stilu Umičević, čije ideje i inicijative su se u velikom broju slučajeva pokazale kao dobre i korisne, i koje su isle u korist kako radnika, tako i šire društvene zajednice, a znamo da je “Bema” zajedno sa Marinkom prepoznata kao jedna od društveno najodgovornijih tvornica u Republici Srpskoj.

Umičević je u izjavi za banjaluka.net dodao da se za prethodne godine mogu pohvaliti dobrim prinosom i izrazio nadu da će i ove godine proizvesti dovoljno povrća za svoje potrebe.

“Apelujemo i na sve ostale da se vode našim primjerom, te i na ovaj način pokažu društvenu odgovornost i brigu prema radnicima”, poručio je Umičević, koji je skoro dvije decenije na čelu “Beme”, koja je izrasla u privrednog giganta i jedan od simbola Banjaluke. Ovaj uspješni privrednik, koji iza sebe ima više od četiri decenije rada u privredi i samim tim veliko životno i privredno iskustvo, i dalje ne posustaje i svojom nadljudskom energijom pokreće mnoge procese u pozitivnom smjeru kako u tvornici, privredi, Banjaluci i cijeloj Republici Srpskoj, a kada je u pitanju briga o svojim radnicima, tu je nenadmašan, što i sami radnici potvrđuju u razgovoru sa nama, jer je za Marinka radnik uvijek bio i ostaje na prvom mjestu i najvažnija karika svakog privrednog kolektiva.

N.Sp.