Vrhunski stručnjaci iz nekoliko zemalja učestvovaće na Samitu energetike u Trebinju

Deset dana od početka Samita energetike u Trebinju, prema planiranom programu, jasno je da će ovo, peto po redu okupljanje stručnjaka iz oblasti energetike, biti i po sadržaju i i po listi učesnika najpotpunije i najraznovrsnije do sada. Svoje učešće na sedam panela i u pratećim razgovorima “jedan na jedan “ potvrdili su neki od najeminentnijih stručnjaka u naučnom i poslovnom sektoru.

“ Iz godine u godinu nastojimo da ljestvicu podignemo na viši nivo. Tako će biti i ovog puta, jer smo se potrudili da okupimo što više vrhunskih stručnjaka iz raličitih oblasti. Izmeću ostalog, učesnici SET-a moći će da čuju stavove i mišljenja direktora čak sedam elektroprivreda regiona, i to na prvom panelu na temu povezanosti i saradnje elektroprivreda , koji će moderirati uvaženi profesor dr. Nikola Rajković. Na ovom panelu govoriće i Frančesko Korbo , čelni čovjek Odjseka Energije Evrope za zapadni Balkan i Hrvatsku , pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj“ , istakao je direktor Samita energetike Aleksandar Branković.

Među stručnjacima koji će govoriti o važnim i aktuelnim temama u energetskom sektoru, su i bivši državni sekretar za energetiku Republike Srbije, Jovanka Atanacković, koja je sada državni menadžer za razvoj projekata “CWP energy”, jedne od najvećih svjetskih kompanija koja investira u obnovljive izvore energije.

“ Naravno da će tu biti i vodeći stručnjaci iz Energetske zajednice , Naida Taso i Jasmina Trhulj , diskutovaće se na temu tržišta električne energije. Moram pomenuti i Juliju Sabo iz “Aurora Energy research” , Slobodana Latinovića iz Erste banke iz Beča, Miloša Mladenovića iz konsultatnstve kuće SEEPX. Uglavnom, potrudili smo se da iz svake oblasti imamo najbolje stručnjake koji znaju i imaju šta da kažu o određenoj temi”, najavio je Branković.

Na jednom od sedam panela raspravljaće se i o sajber-sigurnosti, gdje će poseban gost biti Dragan Davidović , direktor “Kasperski” za istočnu Evropu, a riječ je o vodećoj kompaniji u obalsti sajber- sigurnosti na globalnom novou.

Jedna od tema biće i gasifikacija i izgardnja gasnih elektrana, uz učešće Timura Kiseljeva iz “Gazprom Energo Holdinga” , Milana Terzića iz “MET grupe” , i Aleksandara Ivankovića iz “Optima grupe “, a o prozjumerima i zakonskim rješenjima i upravljanju solarnim elektranama govoriće ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić, stručnjak za upravljanje obnovljivim izvorima energije Željko Marković te vlasnik kompanije ETMAX , Siniša Maksimović.

Peti Samit energetike u Trebinju biće održan od 20. do 22. marta, a očekuje se prisustvo oko hiljadu učesnika i gostiju.