Uspješna nominacija stećaka za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a

Ministarstvo civilnih poslova BiH i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, juče su u amfiteatru zgrade Parlamentarne skupštine BiH organizovali svečanost povodom nominacije stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Realizacija projekta, odnoso proces nominacije, koji ima za cilj promociju i zaštitu kulturne baštine, u kojem učestvuju četiri zemlje: BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, počeo je 2. novembra 2009. godine, da bi ove godine u januaru, nominacijski dosije obima 1.400 stranica bio predat u sjedište UNESCO-a u Parizu. Nominovano je 30 nekropola stećaka, od čega su 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore te dvije iz Hrvatske.

“Proces nominacije nije morao ovoliko da traje iako UNESCO ima visoke kriterije, ali BiH je daleko od toga da je funkcionalna država i živi u jednom političkom i institucionalnom haosu. Prve vijesti iz UNESCO-a su pozitivne, jer je cijeli obiman materijal prošao proces tehničke evaluacije, te smo sad u krugu u kojem se odlučuje o dobru. Nadam se da ćemo stručnjake ICOMOS-a (stručne udruge koja se bavi očuvanjem, zaštitom i promicanjem kulturne baštine), koji će vršiti evaluaciju dobiti na ljeto ove godine, i da 2016. godine možemo očekivati pozitivan odgovor iz UNESCO-a” – kazao je- član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Dubravko Lovrenović.

Prisutnim u amfiteatru zgrade Parlamentarne skupštine BiH obratili su se i šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, pomoćnica ministra kulture Hrvatske, Sanja Šaban te predsjednik Nacionalne komisije za saradnju s UNESCO-om Crne Gore, Branislav Mićunović. Na Listu svjetske baštine UNESCO-a do sada je upisano oko 1.000 dobara. Ujedno, od 70.000 evidentiranih stećaka više od 60.000 ih se nalazi na teritoriji BiH.

 

Izvor – avaz.ba

Foto – M.Kadrić