UniCredit Fondacija i UniCredit u BiH podržali 7 neprofitnih organizacija sa 43.000 EUR kroz projekat “Podrška djetinjstvu”

UniCredit Fondacija, uz podršku UniCredit banaka u Bosni i Hercegovini, već treću godinu za redom realizije projekat “Podrška djetinjstvu” te podiže svijest o potrebama djece i adolescenata, podstičući razvoj projekata solidarnosti, s dugoročnim ciljem osnaživanja razvoja zajednica i stvaranja pozitivnog društvenog uticaja u našoj zemlji. Projekat se sprovodi u 13 zemalja u kojima UniCredit Grupa djeluje, a u Bosni i Hercegovini je bespovratnu novčanu podršku u ukupnom iznosu od 43.000 EUR dobilo 7 neprofitnih organizacija:

 

·         Udruženje za cerebralnu paralizu “Cpossible”, za izradu adaptivnih pomagala (Banja Luka)

·         Centar za održivi razvoj i ekologiju CORIE, za projekat “Upoznavanje djece o važnosti očuvanja životne sredine”  (Trebinje)

·         Sportsko kreativni centar KIDS, za projekat “Šumski bukvar” (Banja Luka)

·         Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život – PUŽ”, za opremanje senzorne sobe (Livno)

·         Udruženje građana “Socijalizacija djece Bambino”, za projekat “Govorimo lijepo” (Zavidovići)

·         Udruženje “Moja prva nota”, za projekat “Zajedno je zanimljivije” (Vareš)

·         Fondacija INFOHOUSE, za projekat “Medijska pismenost za djecu: Birajmo šta čitamo” (Sarajevo)

 

Inicijative koje je s posebnom pažnjom odabrao stručni Odbor, imenovan od strane UniCredit Fondacije, imaju za cilj opremanje senzorne sobe i nabavku Play Attention uređaja, opremanje logopedskog kabineta za pružanje stručne pomoći i pravilnog govorno-jezičkog razvoja, animiranje djece i mladih kroz muzičke, ekološke i edukativne radionice, podizanje medijske pismenosti kod mladih, zatim izradu adaptivnih pomagala za djecu s cerebralnom paralizom, upoznavanje djece školskog uzrasta o značaju očuvanja životne sredine kroz radionice, praćenje vodostaja i njegovih promjena, kao i izgradnju šumske bine i eko-sistema sađenjem sadnica s djecom, s ciljem njihove socijalne integracije u prirodi.

 

“Svrha UniCredit-a je osnažiti zajednice u kojima poslujemo, a upravo kroz ovakve projekte nastojimo pružiti podršku djeci i mladima koji su budući nosioci razvoja naših zajednica. Izuzetno sam ponosan da smo i ove godine kroz projekat “Podrška djetinjstvu”, uz podršku UniCredit Fondacije, podržali lokalna udruženja posvećena edukaciji i unapređenju života djece i mladih. Zajedno gradimo put ka budućnosti podržavajući važne projekte i pokazujući visok stepen empatije i solidarnosti sa sugrađanima i zajednicom u kojoj živimo i radimo”, istakao je Gordan Pehar, predsjednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka.

 

 

Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d., ovim je povodom komentarisala: “Neizmjerno smo ponosni i drago nam je što ćemo i ove godine, zajedno sa Fondacijom, sredstva dati u prave ruke i projekte usmjerene na naše najmlađe sugrađane i njihove potrebe. Naročito nas raduje odluka Fondacije o povećanju ukupnog fonda za Bosnu i Hercegovinu, što je ujedno potvrda kvaliteta predloženih projekata i posvećenosti naših lokalnih neprofitnih organizacija dobrobiti djece i mladih. Vjerujemo da je podrška našim najmlađima temelj za daljnje osnaživanje razvoja naših zajednica.”