Umičević: Tražim tematsku sjednicu Skupštine grada o sportu

Marinko Umičević, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, rekao je da će zatražiti da se na prvoj sljedecoj sjednici Skupštine Grada Banjaluka održi tematska sjednica po pitanju sporta u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, na toj tematskoj sjednici bi bilo riječi o kategorizaciji, stanju u sportu, ali i o izdvajanju sredstava za sport, te o terenima i terminima za trening. Na taj sastanak, kako je rekao ovaj ugledni sportski radnik, trebalo bi da budu pozvani i predstavnici sportskih saveza i spotskih klubova.

“Ovo je neophodno s obzirom da je trenutno stanje neodrživo. Lično sam protiv odluke da na ovakav način FK “Borac” dobije 500.000 KM, a Vlada im je par dana prije toga dala dva miliona KM. To su narodne pare i volio bih da “Borac” objavi kolike su plate glavnog i pomoćnih trenera, igrača i koliko nas je koštao Lalatović. Da vidimo revizorske izvještaje za prošlu godinu i da sve bude transparentno. Podržavam stav KK “Borac” Banjaluka koji sa onako mizernim sredstvima igra Aba dva ligu , Premijer ligu, Kup RS”, rekao je Umičević, koji je nadaleko poznat kao jedan od najvećih donatora sporta, ali i kao čovjek koji je volonterski angažovan u više sportskih klubova i saveza, koji ulaže i spostveni novac da bi neki klubovi otišli na takmičenja i da bi se uopšte održali.

Umičević je dodao da bi taj tematski sastanak trebalo da ide u pravcu da se u Gradu povećaju sredstva koja se izdvajaju za sport i koja su, prema njegovom mišljenju, u Banjaluci mizerna, pritom ne misleći samo o finansijskim sredstvima, već i o terminima u dvoranama. Zato smatra da bi na budžet Grada od 200 miliona KM izdvajanje za sport trebalo da bude bar tri odsto, a sada je tek oko 0, 5 odsto.

“Sve to tražim i borim se, jer vidim da je entuzijazam pojedinaca pri kraju i da padamo po pitanju sporta. Daleko veća sredstva za sport se izdvajaju u Federaciji BiH, a da ne govorim da u Evropi Igra samo nekoliko klubova, kao što je “Igokea” i KKI “Vrbas”, a ostalo je totalno zanemarljivo.

Tražiću da se ta tematska sjednica održi nakon godišnjih odmora. Banjaluka je poznata kao sportski grad, možda bi trebalo uvesti neku krovnu organizaciju koja bi pratila rad sportskih organizacija po pitanju sredstava i opreme. Evo dobićemo i stadion malih sportskih igara što je veliki iskorak da možemo trenirati na otvorenom. Imamo potecijala, ima želje i talenta da i dalje naš grad proslavljamo i promovišemo putem sporta”, dodao je Umičević i naglasio da ima i nepravde koja je možda i gora nego kad nema novca, ali definitivno podvlači da su trenutna izdvajanja mizerna.

On je podsjetio da je pred kraj mandata ministra porodice, omladine i sporta RS Sonje Davidović u Aministrativnom centru Vlade održan sastanak sa predstavnicima sportskih saveza RS gdje je bilo riječi o finansijskoj podršci sportskim organizacijama i zaključeno je da će biti izrađen plan kako bi se institucionalno riješio problem poreskih dugovanja, a čulo se i niz dobrih prijedloga i sugestija.

“Međutim, od tada do danas nije bilo nikakvih konkretnih koraka niti smo dobili zapisnik sa sastanka. Osim toga, resorno minisatsvo bi trebalo da dobije više poštovanja, odnosno sredstava kojima raspolaže”, zaključio je Umičević.

N.Sp.