Umičević podržava ministra Amidžića: Mora se korigovati jedistvena stopa PDV-a

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema”, Banjaluka i čovjek koji u realnom sektoru na našim prostorima radi punih pet decenija, istakao je da smo zadnjih dana svjedoci raznih ideja i prijedloga po pitanju PDV-a, te da je očigledno došlo vrijeme da se mora korigovati jedinstvena stopa PDV-a u BiH.

Takođe, on je podržao i posljednje inicijative ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića, te naglasio da su očigledno dolaskom novog ministra finansija došle i nove ideje, što bi prema njegovom mišljenju trebalo pozdraviti i podržati.

Umičević, koji iza sebe ima ogromno, kako životno, tako i iskustvo rada u privredi, smatra pozitivnim podizanje “praga” za ulazak u sistem PDV-a sa 50.000 na 100.000 maraka, uz napomenu da ćemo vidjeti koliko će to biti prihvaćeno.

“Moj prijedlog je bio da se ukine PDV na ortopedska pomagala, jer nigdje u svijetu nije stopa PDV-a 17 odsto na ortopedska pomagala (kolica, proteze, dušeci, roho jastuci, obuća ). Nažalost, nisam naišao na razumijevanje nadležnih institucija na nivou BiH. Vidio sam da je usvojen prijedlog za ukidanje PDV-a na hranu kojoj ističe ili je istekao rok. I oko toga je bila velika halabuka, a očigledno da ni od toga nema ništa i jako je to loše realizovano”, rekao je Umičević, koji sa velikim uspjehom vodi Tvornicu obuće “Bema”, koja sljedeće godine slavi dvije decenije i više nego uspješnog rada.

Pored toga, Umičević ističe da podržava prijedlog ministra Amidžića za oslobađanje od PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizička lica.

“Taj prijedlog je već nekoliko godina aktuelan u Srbiji, pokazao se kao jako dobar i trebalo bi ga samo prepisati. Taman od tih sredstava bi građani mogli da opreme tu nekretninu, to je dobra odluka i trebalo bi da se usvoji odmah”, rekao je ovaj iskusni privrednik i predložio da se opet omogući povrat PDV-a na prevoz i topli obrok, za one koji spremaju obroke za svoje radnike, kao što to svakodnevno radi Tvornica obuće “Bema” za svojih oko 1.250 radnika. Konkretno, rekao je da je to “Bemi” 150.000 KM mjesečno, godišnje 1,8 miliona KM.

“To bi odmah značilo da bi bila veća plata za 10 odsto, a preko veće plate naših radnika veća je kupovna moć i povrat PDV-a, tako da država tu ne bi izgubila ništa. To bila jedina konkretna mjera koja bi država BiH uradila za firme u realnom sektoru, jer podsjećam da držimo isti kurs konvertibilne marke već 30 godina i tu smo mi izvoznici debelo oštećeni. Naše devize koje mi zarađujemo dolaze u BiH, koriste ih veletrgovci da bi njima kupovali robu u svojim marketima i nama prodavali po najvišim cijenama u Evropi”, pojasnio je Umičević. On je podsjetio da u institucijama BiH, zajedno sa vojskom, radi oko 25.000 ljudi.

“Vojska troši skoro pola budžeta koji je 1,200 milijardu KM. Amerika nema takav državni aparat kao BiH, plus bahatost i kupovina ljubavi prema BIH visokim platama, uz Centralnu banku koja radi protiv BiH, došli smo u fazu da smo stjerani uz zid. Mi platu zarađujemo, ne dobijamo, ali ne možemo da tražimo više cijene od naših inostranih partnera, a u obućarskoj i tekstilnoj industriji smo već iscijedili vodu iz drenovine. Donosili smo visoke prihode, ali trenutno smo u fazi stagnacije ili u padu jer smo dobili manje narudžbi iz Evrope zbog ekonomske krize i očiglednih klimatskih promjena”, dodao je Umičević i naglasio da su obućarskoj i tekstilnoj industriji u Srpskoj smanjene narudžbe, te je samim tim došlo i do pada proizvodnje.

N.Sp.