Umičević o mjerama drugih zemalja: Francuska će plaćati zakrpe na obući i odjeći

Marinko Umičević, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja tekstila, kože i obuće Republike Srpske i tehnički direktor uspješne banjalučke Tvornice obuće “Bema”, u svjetlu kriznog perioda u industriji, rekao je da je Francuska vlada donijela set novih ekoloških mjera koje između ostalog podrazumijevaju da država plaća zakrpe na obući i odjeći.

Naime, on je pojasnio da to znači da ako imate polomljenu štiklu, rasparan porub na hlačama ili košulji država vam daje takozvani “bonus za popravku“.

“Za takve vrste popravke Francuska će u narednih pet godina izdvojiti 157 miliona evra, a stanovnici će na ime jedne popravke moći da dobiju od od šest do 25 evra. Ova mjera ima za cilj da smanji količinu otpada i podstaknu građane da popravljaju i ponovo koriste stvari jer Francuzi godišnje bace nevjerovatnih 700.000 tona tekstilnog otpada, a veliki dio toga dođe do naših second hand šopova”, pojasnio je Umičević, i dodao da prema procjenama Francuza, oko 56 odsto koroštene odjeće i obuće može se koristiti ponovo uz manju reparaciju.

Osim toga, on je dodao da je Francuskoj vladi cilj i da se podrže i mali preduzetnici koji vrše popravke, sa nadom da će im se na taj način održati radna mjesta koja su sve ugroženija zbog koncepta brze mode.

“Nova mjera na snagu stupa od oktobra, a ukoliko je prihvati zemlja mode, mogla bi da postane novi trend”, dodao je Umičević, koji i ovim pokazuje da je u toku svih, pa i ovakvih manje poznatih aktuelnosti iz svijeta industrije, posebno obućarske industrije i mode. Vjerovatno se i u ovakvim zapažanjima krije i jedna od tajni uspjeha Marinka Umičevića i Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, koju uspješno vodi skoro dvije decenije, i koja nikome nije dužna ni jednu jedinu marku, ni radnicima, ni dobavljačima, ni državi, a spremna je i konstantno zajedno sa svojim tehničkim direktorom donira značajna sredstva i obuću, te učestvuje u velikom broju humanitarnih akcija.

(N.Sp.)