U Banjaluci počeo Međunarodni sajam nekretnina

Danas je na banjalučkom Velesajmu počeo drugi po redu Međunarodni sajam nekretnina.

Organizator sajma Predrag Tešić naveo je da izlagači dolaze iz pet država – BiH, Srbije, Hrvatske, Italije, Rusije, i da je cilj sajma dovođenje investitora radi ulaganja na ove prostore.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je danas na otvaranju da je cilj Srpske da snažno podrži investicione aktivnosti u svim oblastima, gdje god je moguće.

“Nekretnine su jedna izuzetno važna oblast u kojoj se zajedničkim aktivnostima investitora i institucija vlasti može doći do novih rezultata”, rekao je Đokić novinarima nakon što je otvorio ovu dvodnevnu manifestaciju na kojoj učestvuje više od 50 domaćih i inostranih izlagača – privrednih subjekata, ustanova, institucija i lokalnih zajednica.

On je naglasio potrebu snažnijeg pokretanja aktivnosti prometa nekretnina s ciljem daljeg razvoja.

Ministar trgovine Federacije BiH Zlatan Vujanović rekao je da će u tom entitetu u paralamentarnu proceduru biti upućen nacrt zakona o posredovanju u prometu nekretnina koji će u sinhronizovanom, usklađenom tekstu biti i predmet rada i obrade u Ministarstvu trgovine i turizma Srpske.

Prema njegovim rječima, ta aktivnost se vodi i kao jedna od proklamovanih aktivnosti obje entitetske vlade u borbi protiv sive ekonomije, među kojima je i borba protiv sive ekonomije u prometovanju nekretninama.

Vujanović je naveo podatke po kojima je prije dvije godine u FBiH plaćeni porez na promet nekretninama bio 115 miliona KM, a da je siva ekonomija “pojela” više miliona maraka neuplaćenih pripadajućih poreza u toj oblasti.

Pomoćnik direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove za informacione tehnologije katastra nepokretnosti Stanko Svitlica rekao je da će ova uprava na Sajmu prikazati aktivnost na poslovima uspostavljanja nove, potpuno ažurne evidencije o nepokretnostima sa završenim izlaganjima podataka o nepokretnostima za 250 katastarskih opština na teritoriji cijele Republike Srpske.

On je naglasio da je Uprava podatke koje ima o nepokretnostima prije dva mjeseca učinila dostupnim na svom sajtu putem aplikacije “E katastar”, a što znači da se podaci o izgledu, veličini, vlasniku neke nepokretnosti mogu pregledati poptuno besplatno, bez dolazaka u prostorije Uprave.

 

(Srna)