U Banjaluci počeo 22. Međunarodni sajam građevinarstva Grames i Demi

Na banjalučkom velesajmu danas je počeo 22. Međunarodni sajam građevinarstva i elektromašinske industrije “Grames-Demi 2018”.

Sajam traje do subote 17. marta a posjetiocima će se predstaviti oko 100 izlagača.

Tradicionalni banjalučki sajam otvorio je Dragan Jevtić, pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno planiranje u ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

“Sajmovi pružaju priliku da izlagači predstave svoje proizvode i steknu uvid u ono što je aktuelno u ovoj industriji i kao takva manifestacija predstavlja centralni privredni događaj u jednoj zemlji. Ovo je mjesto na kojem proizvođači i investitori mogu da ostvare dobre kontakte, a nadamo se da će njihovi susreti rezultovati saradnjama“ kazao je Jevtić.

Direktor Velesajma Milan Žugić kazao je da je Sajam dobra prilika za direktne kontakte između kompanija i davalaca usluga.

“Potrudili smo se da i prostor sajma prilagodimo što boljoj prezentaciji proizvoda. Ovaj sajam je jedan od najvećih privrednih događaja u RS, tu je preko 100 izlagača koji su pripremili svoju ponudu te inovacije u, mašinskoj i elektro industriji. Takođe, prilika je za investitore da se na jednom mjestu nađu sa ljudima iz ovih oblasti“ rekao je Žugić.

Na sajmu svoje mjesto ima i DomInfo koji će vas redovno izvješavati o novitetima iz oblasti gradnje i opremanja.

Na 22. Gramesu neki od izlagača pristuni su već 22 godine za redom, a i sajam dostignuća u mašinskoj i elektro industriji Demi takođe je stekao stalne izlagače. Jedan od njih je i sarajevska firma Energoinvest.

Damir Hota iz ove firme kaže da im je banjalučko tržište važno i da dolazak na ovaj sajam uvijek predstavlja zadovoljstvo.

“Bavimo se sistemima za napajanje, a naši najveći kupci su telekomi i elektroprivrede. U posljednje vrijeme se trudimo da pređemo na prodaju transformatora za srednji i visoki napon, solarne panele, hibridno napajanje… Ovaj sajam na koji dolazimo već pet godina nam je postao nezaobilzna stanica u poslovanju i prilika da obnovimo kontakte sa poslovnim partnerima“ kazao je Hota.

Ove godine na Velesajmu su prisutni i novi izlagači, poput zagrebačkog predstavništva firme Rittal koji se bavi proizvodnjom visoke tehnologije u industrijskoj automatici.

„Iskoristili smo ovaj sajam kao priliku da se predstavimo, ali i da istražimo ovo tržište. Inače, naša firma je međunarodna, ima preko 57 podružnica u svijetu, a ova u Zagrebu pokriva i tržište BiH. Naše tržište je teško, nije lako pozicionirati se na njemu ali svaki sajam treba iskoristiti u tom nastojanju“ rekao je izvršni direktor ove kompanije.

Na ovogodišnjem Gramesu najbrojniji su proizvođači građevinskih materijala dok se u sektoru opremanja ističe ponuda sistema grijanja na pelet. Međutim, pored štandova gdje se promovošu moderne tehnologije i sistemi gradnje, svoje mjesto ima i štand na kojem se promovišu stari, tradicionalni bh. zanati.

“U organizaciji Federalne obrtničke komore na ovom štandu smo se okupili mi, samostalni obrtnici, a posjetiocima želimo da predstavimo svakodnevne, praktične predmete koje su izradile naše zanatilije – grnčari, kovači, drvorezbari, a koji predstavljaju i dio domaće turističke ponude” kazala je Tuzlanka Danijela Matić koja se bavi izradom prirodne kozmetike.

Dio ponude sajma “Grames-Demi 2018” pogledajte na slikama ispod.