U Banjaluci obilježena 161 godina od rođenja Nikole Tesle

U Banjaluci je 161 godina od rođenja srpskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle danas obilježena služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja, polaganjem vijenaca na spomen bistu ispred preduzeća “Elektrokrajina” i prigodnim kulturnim programom.

Član Upravnog odbora Saveza inovatora Republike Srpske Gordana Lihović rekla je novinarima da je nemjerljiv značaj Teslinih pronalazaka, bez kojeg ovaj svijet ne bi bio isti, te istakla da je današnji dan prilika da se iznova promovišu mladi talenti i inovatori, čije ideje tek treba da zažive.

Ona je naglasila da ima mnogo inovatora koji žele da ideje plasiraju na ovim prostorima, ali su, zbog nedostatka sredstava za nauku, koja su minimalna, primorani da idu u inostranstvo.

“Prije 20 godina, kada je Savez počeo sa radom, za inovacije je izdvajano 0,1 odsto bruto društvenog dohotka, sada je taj procenat dostigao 0,5 odsto, ali i dalje nije dovoljan. Potrebno je mnogo više za podršku i realizaciju inovacija”, napomenula je Lihovićeva.

Ona je istakla da je Savez inovatora Republike Srpske ostvario cilj jer stalno ima nove inovatore, koji talentom i radom doprinose i vlastitom razvoju, ali i razvoju cijelog društva.

“Mnoge od naših inovacija uspjele su da budu realizovane”, dodala je Lihovićeva.

Najstariji inovator u Savezu inovatora Srpske Jože Benković, koji se inovacijama bavi već 40 godina, rekao je da društvo mora više da se angažuje u davanju podrške realizaciji dobrih inovacija.

“Društvo bi od inovatorstva trebalo da ima puno koristi, ali nije regulisan put kojim bi trebalo na pravi način usmjeriti dobre ideje”, naveo je Benković.

On kaže da se inovacijama svi dive, inovatorima se dodjeljuju plakete, ali niko tu ideju ne plasira u firme da bi ona postala proizvod, dok u većim zemljama postoje radionice i specijalizovani centri u kojima inovatori mogu da realizuju ideju.

Najmlađi inovator dvadesetsedmogodišnji Slaviša Tatić, koji se inovacijama bavi 10 godina, rekao je da je Nikola Tesla uzor svim mladim inovatorima.

On je istakao da je uspio da neke ideje sprovede u djelo i osnovao je preduzeće “Es tim”, te dodao da je jedna od njegovih inovacija mašina za proizvodnju stiropora, koja je našla mjesto na tržištu i sve više je tražena.

“Postoje određena izdvajanja za inovacije, ali to nije dovoljno, zbog čega mnoge dobre ideje stoje u fijokama”, rekao je Tatić, koji je prošle godine dobio nagradu za najboljeg inovatora na Međunarodnoj izložbi inovacija, ideja i stvaralaštva “Inost mladih”.

Obilježavanje 161 godine od rođenja Nikole Tesle organizovali su Savez inovatora Republike Srpske i Udruženje inovatora grada Banjaluka.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, a umro je 7. januara 1943. godine u Njujorku.

(Srna)