Što bolje definisati prioritete: Digitalna transformacija u fokusu Jahorina ekonomskog foruma

Digitalna transformacija društva biće u fokusu ovogodišnjeg Jahorina ekonomskog foruma koji sutra počinje u hotelu Termag na Jahorini.

Na petom izdanju ove poslovne konferencije, uz globalne ekonomske izazove, posebna pažnja biće posvećena nastavku infrastruktornog razvoja informacionog društva. Upravo tom tematikom pozabaviće se učesnici posebnog panela koji će okupiti stručnjake iz Vlade Republike Srpske, ali i akademsku zajednicu i poslovne ljude iz IT sektora.

„Uspostavljanje interoperabilnih informacionih sistema, elektronski potpis i elektronska plaćanja su naši ključni prioriteti koje je neophodno da riješimo kako bismo u budućnosti imali sistematičan i puno dinamičniji razvoj informacionog društva u Republici Srpskoj. To je ono svakako što građani i poslovni subjekti očekuju, a upravo to će biti predmet panela“, ističe Denis Turkanović, pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske .

Panelisti neće propustiti da naprave poseban osvrt na podsticajne mjere koje su kod nas u narednom periodu neophodne za brži razvoj IKT industrije.

Bez učešća, odnosno prihvatanja tih novih trendova i digitalizacije nema razvoja, jasan je u svojoj ocjeni i prof.dr Milenko Krajišnik, dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci. Ovog puta u ulozi moderatora, Krajišnik želi da na panelu ukaže i da je neophodno, imajući u vidu razvoj tehnike i informacionih sistema, relativno brzo donositi odluke.

„Vrijeme prestiže onog ko sporo donosi odluke. Imamo na primjer elektronski potpis putem kartica, a u elektronskom bankarstvu sad već imamo i e-novčanik na mobilnom uređaju, pametnom telefonu. Ko na vrijeme prati ove trendove povećava svoju produktivnost, snižava cijene bez obzira bila to trgovina,  proizvodnja, pružanje usluga administracije, poreski ili carinski propisi. Nezamislivo je recimo da se sada ukine elektronska carinska deklaracija. Nekad je to bio dug proces u više koraka, a sada se sve rješava jednim unosom“, naglašava profesor Krajišnik.

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Republike Srpske za informacione tehnologije, Krsto Grujić ističe da će na panelu svakako istaći i postignuti napredak. Sve je veći broj elektronskih servisa kako unutar Vlade Republike Srpske, tako i prema poslovnom okruženju i građanima, što je, kako navodi, dokaz da je dosta toga urađeno, ali da se želi i može, i više i bolje. Digitalne vještine zaposlenih su značajno unaprijeđene, elektronski servisi u poslovanju su preuzeli primat, a papir polako postaje prošlost.

“Ukoliko kadrovski i institucionalno ojačajamo centralno operativno tijelo koje bi iz Sektora za IT preraslo u Kancelariju za digitalnu upravu Republike Srpske, direktno odgovornu predsjedniku Vlade, napravili bismo snažan iskorak. Takođe, kada je u pitanju IT infrastruktura, potrebno je izgraditi savremeni nacionalni Data Centar koji bi na tehničkom i sigurnosnom nivou ponudio hosting i podršku za nove servise koje prate svjetske tehnološke trendove, kao što su servisi u oblaku, kolaboracione platforme i servisi zasnovani na umjetnoj inteligenciji”, naglašava Grujić.

On navodi i da je, uz permanentno digitalno obrazovanje svih struktura društva, potrebno izgraditi snažnije veze između institucija javne vlasti sa poslovnom i akademskom zajednicom. Takođe, upozorava da se ulaganja u IKT infrastrukturu i razvoj softverskih servisa nerijetko doživljavaju kao bespotreban trošak, a ne kao investicija.

“Promocija digitalnih servisa je obrnuto proporcionalna efektima koje su proizveli isti. Nedovoljno smo svjesni uštede vremena, ekonomskih efekata, te podizanja kvaliteta življenja i poslovanja pri njihovoj primjeni”, podvlači Grujić.

Uz Grujića, Krajišnika i Turkovića na panelu „Digitalna transformacija u funkciji razvoja nacionalnih ekonomija“ učestvovaće i Bojan Sadiković iz američkog tehniloškog giganta ORACLE i Vladimir Perišić, direktor kompanije Prointer ITSS. Upravo je najuspješnija IT kompanija u Bosni i Hercegovini, Prointer ITSS – član Infinity International Group, kao sponzor pala podršku dodatnoj promociji digitalizacije na Jahorina ekonomskom forumu.

“U posljednje dvije godine, za vrijeme pandemije, pojavila se povećana potreba za raznim licencama, softverskim rješenjima i slično, što je doskora bilo nezamislivo ne samo kod nas, nego i u svijetu. Što se našeg prostora tiče, ono što u ovo postpandemijsko vrijeme treba ubrzati i isforsirati je digitalni potpis na nivou institucija. Neki servisi već postoje, ali na to se mora staviti fokus, jer bi to dodatno olakšalo funkcionisanje i građanima i privredi”, naglašava direktor Prointera Vladimir Perišić.

Jahorina ekonomski forum, koji će biti održan 26. i 27. aprila nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije virusa korona, okupiće između 400 i 500 učesnika iz desetak evropskih zemalja. Organizatori najavljuju da će, između ostalog, biti razgovarano i o uticaju ukrajinske krize na ekonomiju, regionalnoj saradnji, tržištu radne snage, energetskoj tranziciji, digitalnom novcu, kao i jačanju konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije.