Stan “Rolingstonsa“ iz 1962. otvoren za posjetu

Mik Džeger je izložbom koja obuhvata pet decenija dugu karijeru “Rolingstonsa“ želio da oživi raspoloženje koje je vladalo u početnim danima benda.

Zato je napravio repliku prvog londonskog stana koji je dijelio sa članovima grupe 1962. godine – uključujući prljave sudove, pivske flaše i ploče bluza razbacane po podu.

“To je zapravo najčudnija stvar… Zgrada je još tu… Nije srušena i nalazi se iza ćoška u odnosu na mjesto gdje ja sada živim“, otkrio je Džeger i dodao da ta zgrada i sada miriše na “ono vrijeme“.

Čarli Vots je istakao da je bilo mnogo takvih mjesta početkom šezdesetih godina 20. vijeka, u kojima ljudi sada ne bi baš voljeli da žive.

“Stonsi“ su napravili i repliku svog studija za snimanje sa originalnim instrumentima za izložbu “Egzibicionizam – Rolingstonsi“, koja je otvorena u subotu u Njujorku, a prvi put je predstavljena u Londonu ranije ove godine.

Na toj izložbi se nalaze i njihovi šareni kostimi sa turneja, Džegerova sveska sa pjesmama, Kit Ričardsov dnevnik iz 1963. godine, Votsov dječiji doboš i razne fotografije, od postera do naslovnih strana časopisa.

“Ništa od toga me nije posebno raznježilo, ponešto me nasmijalo“, rekao je Džeger, govoreći o tim uspomenama iz njihove karijere.

Izložba će biti otvorena u Njujorku do 12. marta 2017. godine. Neki od eksponata su radovi Endija Vorhola, Aleksandra Mekvina i Džona Paskea, koji je napravio njihov poznati logo sa jezikom.

“To je kao da se sudaraš sa sjećanjima gdje god pogledaš. Pođeš iza ćoška i pomisliš: ‘A tu sam to ostavio’, bilo da li je riječ o gitari ili o komadu odjeće – sve te na nešto podsjeća“, rekao je Ričards.

Roni Vud, koji se pridružio grupi 1975. godine, rekao je uživao što kroz izložbu može da vidi sitne motive i da je jedno od njegovih omiljenih sjećanja to što je imao prvi nastup s bendom na svoj rođendan, 1. juna.

Ričards je istakao, govoreći o svojim najdražim sjećanjima, da je bilo i nekih loših momenata, ali da su sjećanja uglavnom dobra.

“Stonsi“ objavljuju novi album Blue & Lonesome 2. decembra.

Upitan šta su mu budući ciljevi u vezi sa bendom, Vots je rekao: “Ostati živ je ja mislim najveći cilj u ovom trenutku, ili ustati ujutru“.

Agencije