Selo pretvorili u ogromni šareni mural

Komšiluk meksičkog seoceta Pačuka postalo je ogromno slikarsko platno za nekolicinu urbanih umjetnika.

Više od 200 kuća u brdskom naselju Palmiatas, jednom od najdepresivnijih oblasti u centralnom dijelu zemlje, otarasile su se svojih sivih fasada i presvukle u jarke boje.

Mural, koji se sada nalazi na oko 160 kilometara od glavnog grada Meksiko Siti, se prostire preko 20.000 metara kvadratnih i obojio je domove od oko 450 porodica.

crew-germen-graffiti-town-mural-palmitas-8

Cilj projekta, koji su sproveli grupa umjetnika iz prestonice “Germen Nuevo Muralismo Mexicano” u saradnji sa lokalnim vlastima, jeste da se spriječi nasilje u komšiluku tako što će se zajednica aktivirati u izradi murala i tako napraviti atrakciju koja će privući više turista.

Proteklih šest mjeseci umjetnici poznati po uličnoj umjetnosti i grafitima prekrili su fasade zgrada bojama koje odražavaju ličnosti lokalnog stanovništva i dodali im novu dimenziju.

U drugoj fazi projekta koja će uskoro početi umjetnici će prekriti zidove strmih ulica muralima koji će oslikavati istoriju komšiluka. Takve istorijske priče razvile su se nakon mjeseci razgovora između umjetnika i lokalnog stanovništva.

crew-germen-graffiti-town-mural-palmitas-2

crew-germen-graffiti-town-mural-palmitas-7

crew-germen-graffiti-town-mural-palmitas-10

Izvor – blic.rs/boredpanda.com