Danas se obilježava Svjetski dan zaštite životne sredine

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se danas, a ljudi širom planete ujedinjeno će djelovati kako bi obezbijedili čistiju, zeleniju i sjajniju budućnost.

Svjetski dan zaštite okoline obilježiće u Sarajevu Razvojni program Ujedinjenih nacija, Program UN za okolinu, ambasada Francuske u BiH i Fondacija “See Change Net”.

Ovom prilikom biće riječi o aktivnostima očuvanja okoline i programima energetske efikasnosti koji se u partnerstvu sa agencijama i vlastima provode u BiH, saopšteno je iz UNDP u BiH.

Ove godine Svjetski dan zaštite okoline obilježava se pod sloganom “Sedam milijardi snova. Јedna planeta. Pažljivo trošite resurse”, čime se želi ukazati na potrebu racionalnije upotrebe svjetskih resursa, hrane, vode i energije.

Konferencija o klimatskim promjenama koja će se održati u decembru u Parizu će biti ključna za zaštitu okoline pošto se očekuje da postigne novi međunarodni sporazum o klimi, primjenjiv na sve države, a u cilju održavanja globalnog zagrijavanja ispod dva stepena Celzijusa.

Na događaju u Sarajevu će biti ceremonijalno potpisani i ugovori o podjeli troškova za provođenje mjera energetske efikasnosti javnih objekata u sklopu projekta Zelenog ekonomskog razvoja, između UNDP-a i predstavnika lokalnih vlasti.

Medijima će se obratiti rezidentni koordinator UN u BiH Јurij Afanasijev, francuski ambasador u BiH Kler Bodoni, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, te direktor Fonda za zaštitu okoline FBiH Safet Harbinja.

Dan zaštite životne sredine biće obilježen u zgradi UN u Sarajevu u 11.00 časova.

Svjetski dan zaštite okoline obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije UN o zaštiti životne sredine, u Stokholmu 1972. godine, na kojoj je usvojen Program zaštite životne sredine UN.

Izvor – Agencije