Prostor uređujem srcem

Samra Menzilović-Ćatić uspješna je bh. modna dizajnerica, koja iza sebe ima nekoliko uspješnih projekata i samostalnih revija. Ova talentovana umjetnica oduševila nas je svojim sofisticiranim stilom, a samo za DOM INFO odlučila je otvoriti vrata svoga doma te upisati se u naš leksikon ličnog stila. Upoznajte Samrin dom iz jednog sasvim drugog ugla.

DOM INFO: Za početak nam recite kakav stil preferirate kada je riječ o dizajnu enterijera?

MENZILOVIĆ-ĆATIĆ: Ja sam od onih žena koje misle da sve znaju, pa tako ni uređenje svoga stana nisam prepustila arhitekti. Sve što danas vidite u mom stanu je mojih ruku djelo. Što više starim to više volim minimalizam, bez pretjerano puno stvari. Kad imate dvoje djece, onda se i vaza na stolu čini previše.

DOM INFO: Da li često mijenjate raspored?

MENZILOVIĆ-ĆATIĆ: Uglavnom ne, ono što najviše mijenjam su slike na zidovima. Volim umjetnost, tako da bijeli čisti zid ne bih mogla podnijeti, što više umjetničkih dijela to bolje, a iskreno puno radim i ne stignem baš stalno praviti novi raspored.

IMG_9349

DOM INFO: Koji Vas je posljednji predmet ostavio bez daha da ste ga morali kupiti?

MENZILOVIĆ-ĆATIĆ: Namještaj kao namještaj me ne fascinira. Volim da je sve funkcionalno. Ono što mene fascinira su slike, tako da posljednja slika koja me fascinirala je grafika Igora Borozana iz opusa posvećenog Karavađu. To je ono što na mene ostavlja utisak, a s obzirom na to da imam partnera u zločinu – supruga, zamislite sad te udružene opsesije.

DOM INFO: Postoji li stvar ili kutak u domu koji Vam je posebno drag?

MENZILOVIĆ-ĆATIĆ: Da, to je mjesto na kojem se nalazi singer mašina za šivanje koja je pripadala mojoj majci. Stara je preko sto godina i vezana je za moje prve interese za modni dizajn. To je na neki način moj miraz, posebno drag srcu mom.

IMG_9348

DOM INFO: Da li više preferirate estetiku ili su Vam bitnije besprijekorna funkcija i namjena?

MENZILOVIĆ-ĆATIĆ: Na prvom mjestu mi je udobnost, potom da bih voljela mjesto boravka moram ga osjećati domom. Toplina doma mi je najbitnija u svemu tome, a smatram da estetike dovoljno imam i da sam je na svoj način unijela u dom.

DOM INFO: Pratite li trendove kada je riječ o uređenju?

MENZILOVIĆ-ĆATIĆ: Nisam sad zaluđenik kao, recimo, za modnim dizajnom, u toj oblasti sve pratim, ali da s vremena na vrijeme pratim i trendove uređenja, ali opet ponavljam kad srcem uređujete prostor za sebe i svoje voljene, onda nijedan trend vas ne može pobijediti.

IMG_9344

DOM INFO: Posjedujete li u svom domu vintage stvari?

MENZILOVIĆ-ĆATIĆ: Pored stare singerice, tu je još i moj stolić za šminkanje i ogledalo, koji su kupljeni na aukciji, kao i odgovarajuća stolica. Suprug se potrudio da mi ispuni želju i da moj stolić za šminku bude baš onakav kakav sam kao djevojčica željela.

DOM INFO: Šta Vam je najvažnije kada je riječ o rasporedu stvari?

MENZILOVIĆ-ĆATIĆ: Nisam tip koji vjeruje da raspored stvari ima veće značenje kao recimo Feng Shui. Moje stvari su raspoređene baš onako kako nam dopušta konstrukcija stana. Volim svjetlost i to je ono što mi je najbitnije. Kad ustanem ujutro, da dovoljno svjetlosti pada na moje lice, eto to mi nekako daje elana za bolji i uspješniji dan.

Razgovarao Adi Hodžić