Profesor Đajić spasio život Halidu Bešliću

Na godišnjem nivou u Republici Srpskoj od moždanog udara oboli 4.500 ljudi, što se lako može spriječiti preventivnim pregledom, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a Vlado Đajić na konferenciji za štampu povodom obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara na kojoj je prisustvovao i popularni bosanskohercegovački pjevač Halid Bešlić.

Đajić je istakao da je moždani udar na drugom mjestu uzroka smrtnosti i na prvom mjestu uzroka invalidnosti.

“Velik broj preživjelih od moždanog udara su nepokretni i zavisni od tuđe pomoći, ta bolest ne pogađa samo pojedinca već i njegovu porodicu, firmu i društvenu zajednicu u cjelini. Najbitniji i najbolji lijek je prevencija”, rekao je Đajić, specijalista neurologije.

On je naveo da se paralelno sa prevencijom radi na uvođenju novih terapijskih metoda te da su na UKC u Banjaluci prvi u BiH uveli trombolitičku terapiju koja četiri puta povećava mogućnost dobrog konačnog ishoda.

Podsjetio je da je u RS urađen veliki projekat prevencije moždanog udara, gdje je besplatno pregledano 35.000 ljudi od kojih je veliki broj trebao na operaciju, stavljanje stenta ili terapiju, što je dovelo do manje smrtnosti od moždanog udara na Neurološkoj klinici u Banjaluci.

Koliko je pravovremeni pregled bitan svjedoči i popularni pjevač Halid Bešlić, kojem je neplaniranim ultazvučnim pregledom glave i vrata otkrivena stenoza (zakrčenje) krvnih sudova od čak 90 odsto, što je moglo dovesti do masivnog infarkta mozga.

“Prolazio sam kroz Banjaluku i javio sam se svom dugogodišnjem prijatelju dr Đajiću a on mi je predložio da svratim na pregled. Nikad mi nije mi na um palo da se pregledam, a nakon pregleda doktor mi je rekao da me bog poslao njemu”, rekao je Bešlić i dodao da mu je Banjaluka očigledno sretna.

Halid je nakon pravovremene dijagnostičke obrade upućen u Univerzitetsko klinički centar Ljubljana gdje mu je dr Zoran Milošević ugradio stent najnovijom interventnom neuroradiološkom metodom.

Dr Zoran Milošević će u narednom periodu boraviti u Banjaluci i edukovati ljekare a takođe je dogovorena besplatna edukacija ljekara u UKC Ljubljana.

Dr Đajić dodaje da postoje pacijenti koji imaju simptome i asimptomatski pacijenti poput Halida, te preporučuje svima starijim od 40 godina, konzumentima cigareta i alkohola, dijabetičarima i onima koji pate od visokog krvnog pritiska da obavezno jave ljekaru kako bi se što prije reagovalo.

(dominfo.ba)