Potpisan ugovor o investiranju u instalaciju pametnih brojila

Predstavnici preduzeća “Elektro-Bijeljina” i banjalučke firme “Prointer ITSS” potpisali su danas u Bijeljini 7,5 miliona evra vrijedan ugovor za nabavku i instalaciju pametnog mjerenja, opreme i izmještanja mjernih mjesta i sistema za daljinsko očitavanje koji se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, istakao je da će ovaj veoma značajan ugovor omogućiti upravljanje i kontrolu potrošnje iz jednog centra, sa jednim softverom koji će podržati kontrolu 30.000 električnih brojila.

“To znači da će `Elektro-Bijeljina` biti jedna od najnaprednijih elektrodistribucija u `Elektroprivredi Republike Srpske` koja, u skladu sa restrukturisanjem, omogućava mnogo bolje uslove za elektrosnabdijevanje. Biće to najuređeniji sistem u elektrodistibutivnim preduzećima”, naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost investicije je 37 miliona KM, od čega je trećina učešće “Elektro-Bijeljine”.

“Želim zahvaliti i EBRD-u koji je kreditnim aranžmanom podržao ovaj projekat i nadam se da ćemo nastaviti ovakve projekte i u drugim distributivnim preduzećima”, naveo je Petrović.

On je istakao i da je “Prointer” renomirana firma koja je okupila više domaćih proizvođača.

“Novac će ostati u Republici Srpskoj i tako će se razvijati i naša kadrovska struktura, kako u privatnom sektoru, tako i u `Elektro-Bijeljini”, rekao je Petrović.

Vršilac dužnosti direktora “Elektro-Bijeljine” Vaso Arsenović izjavio je, nakon potpisivanja ugovora, da ovaj projekat podrazumijeva uvođenje sistem za daljinsko očitavanje 30.000 pametnih brojila i ugradnju 13.000 ormarića koji će poslužiti za izmještanje mjernih mjesta.

“Uz 7,5 miliona evra kreditnih sredstava i `Elektro-Bijeljina` će uložiti 7,5 miliona KM”, naveo je on.

Prema Arsenovićevim riječima, posao koji će biti urađen značiće dodatno poboljšanje mreže, efikasnije očitavanje i upravljanje sistemom isporuke električne energije, kvalitetnije snabdijevanje potrošača i smanjenje troškova.

“To znači da ćemo povećanjem prihoda i smanjenjem troškova uspjeti da finansiramo realizaciju ovog ugovora, što podrazumijeva i kvalitetniju isporuku električne energije. Vjerujem da ćemo opravdati povjerenje svih naših kupaca”, poručio je Arsenović.

Direktor banjalučke kompanije “Prointer ITSS” Bojan Vujić rekao je da potpisivanje ugovora koji finansira EBRD potvrđuje da domaće firme imaju proizvode koje mogu prodati i van granica BiH.

“Ovo je dokaz da imamo proizvode koje možemo prodati na evropskom tržištu. Za nas predstavlja posebno zadovoljstvo što smo nosioci jednog konzorcijuma u kojem su kompanije iz Republike Srpske i Srbije svojim udruživanjem pokazale da imaju proizvode svjetskog kvaliteta”, ocijenio je Vujić.

On je dodao da je “Elektro-Bijeljina` nabavkom savremenog sistema napravila značajan iskorak u poslovanju, kako na teritoriji Republike Srpske, tako i u regionu.