Počinje festival pozorišne umjetnosti u Banjaluci

Danas, 4. juna 2018. godine, podiže se zavjesa XXI Teatar festa „Petar Kočić“ 2018, u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Dvadeset prvu godinu zaredom, Narodno pozorište RS organizuje Teatar fest „Petar Kočić“, koji tokom sedam teatarskih dana u Banjaluku donosi najbolje predstave iz regiona. Ovaj festival je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u gradu, ali i u Republici Srpskoj i BiH. Tradicionalni festival pozorišne umjetnosti, svakako, ima i tradicionalne prijatelje. I ove godine, kompanija m:tel je prijatelj Teatar festa, ali i čitave pozorišne sezone 2018/2019.   

Festival ove, kao i prethodnih godina, započinje premijerom kuće domaćina, Narodnog pozorišta RS. Zavjesu Teatar festa će ovoga puta podići predstava „Karolina Nojber“, autora Nebojše Romčevića, u režiji Kokana Mladenovića, čija predstava će i zatvoriti ovogodišnji festival.

U takmičarskom dijelu Festa, u naredna tri dana, ljubitelji pozorišne umjetnosti će imati priliku da uživaju u predstavama „Moja ti“, Ateljea 212, Beograd i Sterijinog pozorja, Novi Sad, „Anika i njena vremena“, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Beo arta iz Beograda, te „Ustav Republike Hrvatske“, Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. U petak 8. juna nas očekuje predstava „Dvesta“, Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca. Subota je rezervisana za Zvezdara teatar iz Beograda, koji će na daske banjalučkog pozorišta donijeti predstavu „Korešpondencija“, a u nedjelju ćemo imati priliku pratiti predstavu „Sve se nekako preživi osim smrti“, Narodnog pozorišta Sarajevo.

Posljednji dan Teatar festa, ponedjeljak 11. juna, rezervisan je za dodjelu nagrada i svečano zatvaranje, a u čast nagrađenih će biti odigrana predstava „Grupa TNT – Alan Ford/Povratak otpisanih“, Gledališča Koper i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, u režiji Kokana Mladenovića.  

Kompanija m:tel domaćin je predstave „Anika i njena vremena“, autorke Ane Đorđević, a koja je inspirisana pripovjetkama Ive Andrića. Dobro došli u pozorište!