Ovo su najbolje knjige u 2014. godini

Roman Ranka Risojevića “Noć na Uni” i zbirka pjesama Jovanke Stojčinović – Nikolić “Trinaesti stepenik” ravnopravno su podijelili nagradu za najbolju knjigu u 2014. godini koju dodjeljuje Udruženje književnika Republike Srpske.

Predsjednik žirija za dodjelu ove nagrade Duško Pevulja rekao je novinarima da se pri dodjeli nagrade žiri rukovodio estetskim kriterijumom i čitalačkim doživljajem.

Pevulja je naveo da je Risojević u romanu “Noć na Uni” pripovijedano vrijeme redukovao na jednu noć, a perspektivu na jedan lik, te da je pisac na eksplicitan način tematizovao problematiku ovog podneblja.

On je za zbirku pjesama “Trinaesti stepenik” rekao da je njena posebna snaga i ubjedljivost u tome što Jovanka Stojčinović – Nikolić “pjeva iz jedne egzistencijalne situacije u kojoj je pjesma istovremeno i nužnost i zaklon”.

Pevulja je dodao da su u uži izbor, od knjiga pristiglih na konkurs, bili uvršteni i roman Tanje Stupar – Trifunović “Satovi u majčinoj sobi” i pjesnička zbirka Ranka Pavlovića “Zrno”.

Izvor – Agencije