Otvoren 19. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2016., jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, otvoren je danas u Slobodnoj zoni Hercegovina u Mostaru.

Devetnaesti po redu Sajam otvorenim je proglasio Numan Kurtulmus, zamjenik premijera Vlade Republike Turske, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, koji je kazao kako BiH i Turska u svim aspektima – gospodarskim, političkim, kulturnim, imaju izuzetnu suradnju te kako je ta saradnja svake godine sve bolja.

Čestitao je organizatorima manifestacije što već 19 godinu za redom održavaju ovaj značajan gospodarski događaj te poželio mnogo uspjeha svima, posebice izlagačima.

Nazočne je pozdravio i predsjedavajućiPredsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kazavši kako je sajam u Mostaru postao jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija, kako u BiH, tako i šire. Izrazio je posebno zadovoljstvo što je ove godine partner sajma zemlja Turska s kojom, kako je kazao, BiH ima izvanrednu suradnju na svim razinama. Takođe je čestitao organizatorima, te poželio uspjeh izlagačima.

Dobrodošlicu i ugodan boravak na ovom značajnom gospodarskom događaju visokim izaslanstvima, sajamskim izlagačima i posjetiteljima iskazali su domaćini manifestacije – direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Tokom ceremonije otvaranja obratili su se i visoki dužnosnici zemalja regije i to predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji su se složili da je gospodarstvo važan pokretač dijaloga u regiji te kako je vrlo važno očuvati dobrosusjedske odnose.

Nakon svečanosti otvaranja, visoki dužnosnici uputili su se u obilazak sajamskog izložbenog prostora, a na marginama sajma planirani su bilateralni susreti.

Na ovogodišnjem, devetnaestom po redu sajmu, na oko 30 000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora predstaviće se izlagači iz 24 zemlje, a očekuje se da bi Sajam, za njegova trajanja, moglo posjetiti oko 50 000 ljudi.

Uz opću sajamsku manifestaciju, na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održaće se i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija.

Mostarski sajam, u saradnji sa svojim partnerima, organizira i niz konferencija, okruglih stolova i radionica na temu obnovljivih izvora energije, izgradnje hidrocentrala, turizma i zaštite okoliša, razvoja gospodarstva, ulaganjima u BiH, izvozu i uvozu.

Također, u sklopu Sajma turizma biće predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka te slavonska kuhinja i dodijeljene nagrade najboljim vinima.

Izvor – Agencije