Održana radionica o unapređenju energetske efikasnosti u zgradarstvu

Modeli energetske efikasnosti i koristi od ulaganja u ovu oblast predstavljeni su na radionici “Ekonomski efekti unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu”, koja je održana danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske. Među učesnicima radionice bili su eksperti iz oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu iz Njemačke i Velike Britanije.

Pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoj u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Miloš Jokić, rekao je da su na radionici prezentovani makro-ekonomski modeli razvijeni u institucijama u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, koji obuhvataju ekonomske efekte unapređenja energetske efikasnosti.

„Provođenje mjera unapređenja energetske efikasnosti prouzrokuje višestruke koristi. Neke su odmah vidljive poput smanjenja troškova električne energije, smanjenje potrošnje energije i ostvarenje ušteda, ali su ulaganja veoma bitna i u smislu pokretanja privrednih aktivnosti, otvaranja novih radnih mjesta, smanjenja javnih rashoda i povećanje javnih prihoda“, istakao je Jokić.

Jokić je dodao da modeli koji su predstavljeni na današnjoj radionici predstavljaju instrument da se analiziraju efekti ulaganja u oblast energetske efikasnosti i da se napravi kvalitetna analiza koja će omogućiti praćenje efekata postojećih projekata kao i dobru osnovu za planiranje i kreiranje novih politika u ovoj oblasti.

Predstavnica Instituta za istraživanje ekonomskih struktura u Njemačkoj, istakla je da se investicije u projekte energetske efikasnosti vrlo brzo isplate.

„Budući da imamo velika iskustva u oblasti energetske efikasnosti u našoj zemlji, mogu reći da u Republici Srpskoj postoji veliki potencijal i da ova oblast može donijeti i velike prilike za zapošljavanje“, naglasila je Ler.

U skladu sa novim Zakonom o uređenju prostora i građenja Republike Srpske i usvojenim podzakonskim aktima svi novoizgrađeni objekti moraju proći energetski pregled i dobiti energetski sertifikat koji pokazuje energetsku klasu objekta. Primjena ovih akata stupila je na snagu 1. januara tekuće godine.

U Ministartsvu za prostoro uređenje, građevinarstvo i ekologiju kažu da je plan da se ojača uloga Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost i njegovi prihodi kako bi se putem Fonda omogućile subvencije građanima za ulaganje u energetsku efikasnost.

Radionicu “Ekonomski efekti unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu” organizovali su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).