Novo iz Mlina i pekare Ljubače: Na tržište plasirani visokoproteinski i hrono hljeb

Kompanija Mlin i pekara dd Ljubače-Tuzla na tržište je plasirala dvije specijalne vrste hljeba, a koji prate nove potrošačke trendove zdrave i kvalitetne ishrane – Visokoproteinski i Hrono hljeb.

Visokoproteinski hljeb i Hrono hljeb nastali su u laboratojima za razvoj kompanije, kao proizvodi vrhunskog kvaliteta koji po svojim karatkeristikama spadaju u red izuzetno zdravih namirinica.

«Poslije našeg najprodavanijeg hljeba specijalne vrste, TOSTA 6 zrna koji je nagrađen zlatnom medaljom na 44. Sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu, prodaja obje vrste novog hljeba raste iz dana u dan. Ovaj podatak nas raduje, jer je pokazatelj da povećanom konzumacijom ovakvog hljeba potrošači pokazuju da smo nacija koja brine o svom zdravlju. S druge strane mi, kao lider u proizvodnji i prodaji pekarskih proizvoda u regiji Sjeveroistočne Bosne, na ovaj način iskazujemo svoju društvenu odgovornost, jer brinemo o zdravlju svojih potrošača razvijanjem zdravih i kvalitetnih prehrambenih proizvoda, kakav je Visokoproteinski i Hrono hljeb», riječi su Adnana Imerovića direktora Mlina i pekare dd Ljubače – Tuzla.

Visokoproteinski hljeb proizveden je od sojinog brašna i prirodnih pšeničnih mekinja, sa kvalitetnim sjemenkama lana, susama, suncokreta, zobenih i ječmenih pahuljica. Mekinje i sjemenke obezbjeđuju ovom hljebu značajne količine biološki aktivnih nutrijenata, vitamina i mineralnih materija. Prehrambena vlakna ovaj hljeb čine vrlo značajnim za zdravlje probavnog trakta i crijeva, ubrzavaju varenje hrane i iskorištavanje nutrijenata, te hrane dobre bakterije koje su značajne za zdravlje crijeva. Nezasićene masne kiseline omega-3 čuvaju srce, djeluju protuupalno, utiču na zdravlje mozga. Samo tri kriške ovog hljeba mogu zadovoljiti 30 odsto dnevnih potreba za proteinima i 20 odsto ukupne potrebe za vlaknima. Visokoproteinski hljeb ima nisku energetsku vrijednost, jer ne sadrži dodatne šećere i idealan je za ishranu sportista, vegetarijanca, kao i svih onih koji žele reducirati količinu unesenih ugljikohidrata i zdravije se hraniti.

Prvi domaći Hrono hljeb za kojim je već sada vlada veliko interesovanje, karakterističnog je četvrtastog oblika, kompaktan, a sastav je idealno izbalansiran i predstavlja harmoničan spoj hranjivih supstanci jedinstvenih po svojim dejstvima. Izvor je mangana, fosfora, proteina, dijetalnih vlakana, vitamina E i B kompleksa, te selena koji predstavlja izuzetno važan element koji doprinosi normalnoj funkciji štitnjače, jača imunološki sistem, doprinosi zdravom izgledu kose i noktiju i redukuje stres. Bogat je zrnima lana, susama, raži, pšenice, sjemenkama bundeve i maka, koji svojom kombinacijom povoljno utiču na smanjenje holesterola u krvi, te potpomažu normalnom funkcionisanju imunološkog sistema.

“Raduje činjenica da do izražaja sve više dolazi značaj hrono ishrane. Ona je zasnovana na pravilu da se određena vrsta namirnica konzumira u tačno određeno vrijeme, odnosno prema dnevnom tjelesnom ritmu organizma. Na ovaj način se metabolizam regulira, gube se suvišni kilogrami, te se prate fiziološke potrebe tijela i stiču zdrave navike u ishrani”, navodi se u saopćenju za javnost ove kompanije.

Vrijedi istaći da su Visokoproteniski hljeb i Hrono hljeb nagrađeni za kvalitet na ovogodišnjem 45. Sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu, kada je Hrono hljeb osvojio zlatnu medalju, dok je Visokoproteinski dobio srebrenu medalju.

Trenutno se ovi proizvodi distribuiraju na području Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, a uskoro će biti dostupni potrošačima i na području Sarajevskog kantona.

Mlin i pekara d.d. Ljubače-Tuzla postoji od 1950. godine i lider je na tržištu Tuzlanskog kantona u proizvodnji hljeba i peciva, što je dokaz povjerenja uspostavljenog prije svega dugogodišnjim kvalitetom. Mlin je napravljen po visokim standardima kako bi se postigla proizvodnja vrhunskog kvaliteta, a povezan je sa betonskim silosima kapaciteta 50.000 tona, koji su drugi po veličini u Bosni i Hercegovini.

Brašno proizvedeno u Mlinu Ljubače je garantovano bez aditiva. Trenutno se proizvodi brašno T500, T550, T710, T850, pšenični griz, pšenične mekinje i pšenično stočno brašno. Mlin posjeduje savremenu laboratoriju u kojoj se vrše svakodnevne kontrole svih sirovina i proizvoda.