Osnivač Ikee Ingvar Kamprad preminuo u 92. godini

Šveđanin Ingvar Kamprad, osnivač mega koncerna koji se bavi prodajom namještaja Ikea, preminuo je u svom domu u 92. godini života, saopštili su iz Ikee.

Iz kompanije su poručili kako je umro “jedan od najvećih preduzetnika 20. vijeka”…

Sin seljaka iz Smalanda, siromašne i pobožne pokrajine na jugu Švedske, Kamprad je postao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu na temelju jednostavnog obećanja milionima kupaca: “Kuća iz snova po cijenama iz snova”.

Od Los Angelesa do Sydneyja, od Laponije do Hong Konga, svi su prigrlili taj fenomen. Njegovo carstvo širom svijeta zapošljava 150 hiljada radnika i godišnje zarađuje tri milijarde evra. 1958. otvorio je prvu prodavnicu namještaja u gradiću Almhultu.

Pet godina poslije započinje s probojem na međunarodno tržište. Ingvar Kamprad vjerovao je da njegov recept može proći svuda: niske cijene, niski troškovi, standard kvalitete, samofinanciranje i skandinavski dizajn.

Do 1970. je pokorio Švicarsku, Australiju, Kanadu, Francusku, Sjedinjene Države, a nakon pada Željezne zavjese i Rusiju. Uspio je u Aziji i na Bliskom istoku.

Kamprad je po mnogo čemu bio zanimljiva pojava.  Iako se javnosti većinom klonio, otvoreno je govorio o svom alkoholizmu, a bio je poznat po štedljivosti uprkos milijardama koje je imao koje su ga jedno vrijeme učinile četvrtim najbogatijim čovjekom na svijetu.

Sam je isticao da se vozi u ekonomskoj klasi niskobudžetnih avioprevoznika i odsjeda u jeftinim hotelima, što je zahtijevao i od zaposlenih u IKEA-i. Odjeću je najradije kupovao u vlastitoj prodavnici “u nadu da će dati dobar primjer ljudima oko sebe”.  Jednom prilikom je rekao da se obično šiša samo kad je na putovanju u nekoj manje razvijenoj zemlji kako bi što manje platio za šišanje.

2010. godine povukao se s čelnog mjesta u firmi kako bi dao prostor svojoj trojici sinova da nastave posao.

Povezanost s nacizmom nazvao “najvećom greškom u životu”

Skandal koji ga je pratio bilo je povezivanje s nacizmom, nakon što je autorica Elisabeth Asbrink 2011. godine objavila da je Kamprad u prošlosti bio aktivan u švedskoj nacističkoj grupi, a tvrdila je i da je ostao blizak sa simpatizerima nacizma nakon što je završio Drugi svjetski rat.

Milijarder je tada rekao da je njegova povezanost s nacizmom “bila teška glupost i jedna od najvećih greški u životu”.