Novi programi u Calculus centru: “Šareno” programiranje za lakše učenje  

Ako biste neki programski jezik zamislili kao list papira prepun kodova, to bi vam izgledalo prilično komplikovano. Ali, ako te kodove zamijenite šarenim kockicama s kojima se možete igrati, a ujedno i programirati, to postaje sasvim druga priča. Šarene kockice iz popularne igrice i platforme za učenje Minecraft, klinci će moći da vide u Calculus Training centru kompanije Prointer, već poznatom po brojnim edukacijama i treninzima u oblasti informacionih tehnologija. Zahvaljujući tome, Prointer je, prvi u Bosni i Hercegovini, dobio status Microsoft Global Training partnera, što otvara vrata za još savremeniju edukaciju namijenjenu prije svega mladima. A za početak – „šareno“ programiranje.

„Uvijek je problem kako djeci dočarati programiranje i programske jezike, a da im to ne bude prekomplikovano. Uz pomoć Minecrafta, izuzetno popularne igrice koja više od decenije razvija maštu i kretivnost kod mališana, klinici će moći da uče programersku logiku na mnogo vizuelniji i jednostavniji način. Oni će se, zapravo, igrati i istovremeno ozbiljno učiti, što je sjajno“, objašnjava Sebastian Zelić, licencirani trener Calculus centra.

Kurs će početi 21. septembra, a Minecraft nudi tri paketa: za uzrast od 8-11 i od 11-14 godina, ali i interesantnu opciju 14+, koja namijenjena i za mlade i za stare.

„Mogući su i kursevi za nastavnike, profesore, pa i roditelje koji žele da uče sa svojom djecom i oni su posebno zanimljivi. Već u ponedjeljak imaćemo takozvani demo čas, a tada počinje i upis”, kaže Sebastian.

U Prointeru kažu da su ponosni na novo partnerstvo sa Microsoft Global Training programom jer su prvi u BiH koje je ta snažna institucija prepoznala i akreditovala za održavanje njihovih treninga i kurseva. Sve to moglo bi poslužiti i u daljoj komunikaciji sa obrazovnim institucijama i svima koji su usko vezani za tu oblast, ako i dodatnoj promociji obrazovanja skopčanog sa savremenim tehnologijama, vjeruju u Prointeru.

„Samim tim smo napravili korak bliže našem cilju da u okviru Calculus Training centra kreiramo oazu znanja za djecu, mlade i sve one koji žele da uče i razvijaju svoje kompetencije. Mladima pružamo priliku da kroz licencirane programe i obučene licencirane trenere usvoje nove tehnologije i dobiju čitav set vještina koje će im sigurno koristiti u budućnosti“, kaže Mirjana Jukić, marketing menadžer u Prointeru.

Calculus centar nudi još interesantnih programa i kurseva i za djecu i za odrasle. Između ostalog, kurs robotike zasnovan na posebnom lego paketu u kojem se mogu naći lego motori i dijelovi za robotiku i uz pomoć kojeg svako može napraviti svog malog robota i programirati ga. Za odrasle i ponešto mimo informacionih tehnologija – kursevi fotografije i videografije.

Sve detalje o Calculus programima možete pronaći na portalu calculus.ba .