Noć posvećena kulturi i muzejima

Muzej savremene umjetnosti u Banjaluci, 19. maja 2018. godine, obilježiće 13. po redu Evropsku noć muzeja, a u fokusu će biti izložba „Punktumi“,  koja obuhvata izabranih 100 djela 80 autora iz 17 evropskih zemalja.

Noć muzeja je jedinstven kulturni spektakl koji se održava već više od dvije decenije, sada već u više od 120 gradova širom svijeta. Banjaluka se upisala i u ovu kulturnu mapu prije 13 godina, pa se ove godine u gradu na Vrbasu održava 13. po redu Evropska noć muzeja.

Na konferenciji za medije povodom proslave Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja 2018. u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, predstavljeni su koncept i program ovogodišnjeg izdanja Noći muzeja koji je za tu priliku pripremila ova kulturna institucija. Pored izložbe „Punktumi“, kao i svake godine manifestacija će biti praćena i muzičkim programom koji će biti održan na platou ispred muzeja – banjalučki dječiji hor „Mama Wox“, te DJ iznenađenje, nakon čega sve posjetioce čeka nastup popularnog benda „Nipplepeople“.   

Kako se Evropska noć muzeja organizuje pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESKO-a, konferenciji su pored direktorke Sarite Vujković, iz muzeja domaćina manifestacije, prisustvovale i Tanja Đaković, pomoćnica ministra kulture i prosvjete RS, Aleksandra Vagner, šefica Kancelarije EU u Banjaluci, te u ime dugogodišnjeg prijatelja ove manifestacije, kompanije m:tel, Jelena Maksimović, portparol.

Kako je direktorka Muzeja Sarita Vujković najavila na ovoj konferenciji, pored izložbe i muzičkih sadržaja, u noći rezervisanoj za kulturu nas očekuje i zanimljiv interaktivni program, poput Foto-kabine, u kojoj će posjetioci imati priliku da se zabave izrađujući svoje portrete sa pozadinama slika iz postavke „Punktumi“, a u m:tel kutku vas očekuje svijet virtuelne realnosti uz VR PS4. „Podržavajući manifestacije koji promоvišu prave vrijednosti kroz kulturu i umjetnost, kompanija m:tel nastavlja svoju dugogodišnju uspješnu saradnju sa Muzejom savremene umjetnosti RS i prijatelji smo još jedne Noći muzeja. U okviru Noći muzeja, kompanija m:tel će ponuditi svim posjetiocima interesantnu zabavu kroz promociju savremenih načina komunikacije i multimedije. U našem kutku ćete bukvalno moći zaroniti u svijet virtuelne realnosti uz pomoć sve popularnijih VR naočara“, rekla je ovom prilikom Jelena Maksimović.

Ovogodišnja manifestacija Evropska Noć muzeja u MSURS realizuje se uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Uneskovog regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi, Grada Banja Luke i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te u saradnji sa kompanijom m:tel – prijateljem muzeja.

Pozivamo vas da ovo subotnje veče provedete na posebnom mjestu – mjestu u kojem stanuje umjetnost. Manifestacija Evropska noć muzeja će trajati od 20 časova do ponoći.