Nesvakidašnja kuća u zidu mamac za turiste

zanimljiva kuca njemacka

Na Airbnb-u, najpopularnijem servisu za iznajmljivanje smještaja, ne manjka zanimljivih kuća i stanova, a ovaj iz njemačkog gradića Butzbach defintivno je jedan takav.

Ono što ovaj stan čini zanimljivim jeste to da se nalazi u zidu! Zapravo, u zidu se nalaze tri stana, na tri sprata, od po 28 kvadrata a dva stana su 2005. godine proširena i ti projekti su naknadno i nagrađeni. Adaptacija je trajala dvije godine i koštala 200 hiljada eura, a zanimljivo je da ih je vlasnik kupio za samo 2.500 eura.

zanimljiva kuca

U stanovima se nalaze mini kuhinje sa trpezarijama, prostor za sjedenje a do prostora za spavanje se dolazi drvenim merdevinama. Međutim, nedostatak prostora ovdje nije problem, arhitektura i istorija ovog mjesta su ono što ga čini posebnim.

zanimljiva kuca njemacka

Smatra se da ovaj prostor potiče iz 1750. mada je utvrđeno da su temelji iz 17. vijeka. Navodno, nije bio namijenjen stanovanju. Nakon što se naglo povećalo stanovništvo ovog gradića u 15. vijeku prostor je izgrađen kao skladište. Potom je postao smještaj za trgovce, a kasnije su tu živjeli nasiromašniji građani, a danas je jedan od najzanimljivih smještaja u kojem možete odsjesti.

kuhinja

Zato, ako se nađete u Butzbachu, 35 km sjeverno od Frankfurta, obavezno ga pogledajte.

soba

balkon