Nekonvencionalno obrazovanje: Ove škole su san svakog učenika

Škole su obično dosadne većini djece, smatraju da uče bespotrebno gradivo a nastava im je nezanimljiva. Međutim, postoje škole koje ne samo da izgledaju kao high-tech futurističke građevine već nude i potpuno novi pristup nastavi.

 

Bright Side napravio je listu najneobičnijih škola u svijetu danas, a sigurno ćete poželjeti da je i škola koju ste vi pohađali bila poput neke od njih:

 

Škola u kocki, Kopenhagen, Danska

 
skola

Ova škola je jedna divovska učionica koju pohađa više od 1.100 srednjoškolaca. Nastava se održava u velikoj staklenoj kocki, a otvoreni prostor je podijeljen u odvojene odjeljke sa udobnim sjedećim mjestima, što bi trebalo poticati fleksibilnost i kreativno razmišljanje.

 

 Škola s individualnim pristupom učenicima, Australija

 
skola

Osim neobičnog dizajna eksterijera , strategija učenja u ovoj školi daleko je od tradicionalne. Svi učenici ovdje imaju svoj individualni plan učenja koji se lako može prilagoditi njihovim potrebama. Djeca imaju pravo na svoje prijedloge za poboljšanje obrazovnog procesa kako bi ga učinili još ugodnijim. Još jedna posebnost ove škole je to da se sva nastava održava u malim grupama.

 

Škola u stvarnom svijetu, Rhode Island, SAD

 
skola

Od samog početka učenici uče ono što stvarno žele. Kako bi se pomoglo tinejdžerima da pronađu i slijede svoje profesionalne strasti, oni rade u u paru sa mentorima na poljima koja ih interesuju i u koja žele ući jednog dana. To znači da učenici uče samo ono što će im stvarno trebati u njihovim budućim karijerama. Ovu nastavnu strategiju trenutno je usvojilo 55 škola širom SAD-a.

 

Škola koja izgleda kao kancelarija, Ohio, SAD

 
6119455-19-1471412966-650-323cbd2bb6-1471530646

Ova škola nema učionice. U središtu se nalazi jedna velika kancelarija sa 300 kabina (po jedna za svakog učenika). Svaki učenik ima svoj kompjuter koji ga vodi kroz individualni plan učenja, tako da uče sami a ako imaju pitanja mogu se obratiti instruktorima za pomoć.

 

Škola u kojoj djecu uče “opasnim” stvarima, San Francisco, Kalifornija

 
6119905--1471412910-650-7f5803e3e2-1471530646

Učitelji u ovoj školi su neke od najopasnijih stvari na koje roditelji upozoravaju svoju djecu uveli u školski plan i program. Djeca se mogu zaprljati, igrati se sa vatrom, rastavljati kućanske aparate. Ova strategija omogućava učenicima da budu koautori lekcija.

 

Rodno neutralna škola, Stockholm, Švedska

 
skola

Obrazovni program u ovoj školi temelji se na principu apsolutne ravnopravnosti učenika. Učitelji ovdje izbjegavaju korištenje zamjenice “on” i “ona”. Umjesto toga, djecu oslovljavaju njihovim vlastitim imenom. Cilj ovog sistema je borba protiv stereotipa prema osobama koje se osjećaju drugačije od drugih a on ujedno doprinosi podizanju psihički zdrave djece.

 

Škola u Silikonskoj dolini, San Francisco, Kalifornija

 
skola

Ova škola nema nikakve veze s načelima tradicionalnog pristupa nastavi. Strategija učenja ima za cilj da djeca razmišljaju fleksibilno i da poboljšaju tehnološke vještine. Djeca koriste iPad, između ostalog uče i softver za 3D modeliranje kako bi dizajnirali kućice za igru. Školu pohađaju djeca od 4 do 14 godina.

 

Škola Steve Jobs, Amsterdam, Nizozemska

 
skola

Škola Steve Jobs je snažan protivnik bezličnog pristupa u kojem se svi učenici jednostavno tretiraju na isti način.  Svaki učenik ima vlastiti individualni plan učenja koji uzima u obzir njegove talente, vještine i interese. Taj plan djeca, njihovi roditelji i nastavnici ocjenjuju i po potrebi podešavaju svakih šest sedmica.

 

Škola koja potiče saosjećanje i kreativnost, New York, SAD

 
skola

Osnivači ove obrazovne institucije vjeruju da škola treba biti više kao igralište. Prema njihovom mišljenju, to potiče učenike da posvete više vremena učenju. Djeca od 2-8 razreda razgovaraju o načinima za poboljšanje metoda recikliranja, prave 3D modele New Yorka i čine mnogo drugih zabavnih stvari koje razvijaju dječju znatiželju.

 

Škola bez predmeta, Toronto, Kanada

 
6119705-2-1471413164-650-59f58f831d-1471530646

Ovo je škola u kojoj se učenici tretiraju u rangu s nastavnicima. Nastavnici su ovdje promatrači koji mogu samo savjetovati , ali ne i tjerati učenike. Nema domaće zadaće, ocjena ili strogog rasporeda. Učenici, bez obzira na njihovu dob, prisustvuju samo časovima koji im se sviđaju. Djeca su takođe slobodna odlučiti kako će provesti školski dan i šta će raditi.

 

Najzelenija škola na svijetu, Francuska

 
skola

Čini se da je svaki kvadratni metar ove škole je ikorišten kao travnjak. Krov zgrade i dvorište su prekriveni travom. Smatra se da sjedenje u prašnjavim učionicama štetno, a učenici bi trebali dobiti više svježeg zraka pa zato provode što više vremena na otvorenom. Kada su vremenski uslovi ugodni nastava se održava na travnjacima.

 

Škola u kojoj nema pritiska i stresa, Espoo, Finska

 
skola

Tokom nastave učenici imaju slobodu da sjede gdje god žele i razgovaraju sa svojim prijateljima. Oni mogu čak i skočiti na stolicu ili leći na kauč ako su umorni. Atmosfera u razredu je vrlo pozitivna i opuštena. Škola ima biblioteku, gimnastičku dvoranu, salu za sastanke i omladinski klub.