Muzička škola „Vlado Milošević“ u novom ruhu

Ovim projektom obuhvaćeni su radovi na sanaciji krova, postavljanju fasade kao i kompletnoj zamjeni vanjske stolarije na cijelom objektu. Ukupna vrijednost projekta je 180.000 KM, a 50 odsto sredstava obezbjeđeno je od strane Ministarstva prosvete i kulture RS i Muzičke škole, dok je ostatak novca obezbjeđen od Vlade Švedske i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

„Nakon prvih analiza možemo reći da su uštede na stavkama grijanja i električne energije manje za oko 25 odsto, a posebno je interesantno za našu školu gdje će se značajne uštede ostvariti i po pitanju održavanja instrumenata. Mi sada imamo jedinstvenu temperaturu u cijeloj školi, tako da će vijek trajanja instrumenata biti znatno duži. Sredstva koja smo do sada izdvajali za štimanje tih instrumenata usmjerićemo na kupovinu novih i za učešće naših učenika na brojnim takmičenjima širom svijeta, što će doprinijeti promociji naše škole i kulture Banjaluke“, rekao je Damir Jovanić, direktor ove škole koju trenutno pohađa 918 učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Ovaj projekat finansijski je podržan od Vlade Švedske, Ministarstva prosvjete i kulture, sredstvima Muzičke škole kao i sredstvima Fonda za zaštitu životne sredine i ekonomski razvoj RS, a kompletan projekat implementiran je preko organizacije UNDP-a.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu kako će projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ obuhvatiti 21 obrazovnu ustanovu u Srpskoj.

„Zeleni ekonomski razvoj će obnoviti 21 obrazovnu ustanovu, od kojih je najviše osnovno- školskih u RS. Za sada je završeno sedam objekata, a na ostalim radovi tek slijede“, rekla je na današnjem obilježavanju završetka radova na Muzičkoj školi Radmila Kocić-Ćućić, pomoćnik ministra za osnovno i srednje obrazovanje.

Kraljevina Švedska je kroz period od šest godina u energetsku efikasnost u BiH uložila 25 miliona dolara kroz razne projekte koji se implementiraju preko UNDP-a, a kako navodi ambasador Švedske u BiH razlozi su brojni.

„Jedan od njih je očigledan a to je isplativost, odnosno velike uštede koje se prave za ovdašnje institucije, a drugi je što se ograničava upotreba energije iz izvora koji nisu obnovljivi. Najveći razlog su klimatske promjene odnosno zaštita od zagađenja,  jer u ovoj zemlji jedna petina stanovništva će imati kraći životni vijek zbog zagađenosti vazduha. To je jedna od najvećih brojki širom svijeta kada je u pitanju broj smrtnih slučajeva od zagađenog vazduha i smatram da samo kroz ovakve projekte možemo da smanjimo taj broj“, istakao je Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH.

Gradonačelnik Banjaluke naglasio je da u ovom gradu djeluje 40 osnovnih i srednjih škola, Centar za predškolsko vaspitanje, Univerzitet te brojni objekti od društvenog značaja koji zahtijevaju obnovu.

„Grad sa svojim partnerima učestvuje u projektima rekonstrukcije i niz je objekata koji su prošle godine rađeni ili se planiraju raditi ove godine. Prošle godine smo završili O.Š. Aleksa Šantić, takođe završen je objekat Poliklinike, a plan je da se ove godine radi na O.Š. Jovan Cvijić. Očekujemo da započnu projekti na osnovnim školama Vuk Karadžić i Desanka Maksimović kroz sufinansiranje, a Grad će sredstvima iz budžeta sam finansirati radove  na bar šest osnovnih škola i srednjoj Elektrotehničkoj školi“, istakao je Igor Radojičić dodajući da su potrebe znatno veće.

Po završetku svečanog obilježavanja završetka radova na energetski efikasnoj Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ učenici i nastavnici ove škole zahvalili su se prisutnima mini koncertom.

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ je posvećen kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

(Mondo)