Muzej čuva najveću kolekciju minijaturnih knjiga

Muzej minijaturnih knjiga u azerbejdžanskoj prijestolnici Bakuu prvi je i jedini takav u svijetu, a ušao je i u Guinnessovu knjigu rekorda kao “najveća kolekcija minijaturnih knjiga na svijetu”.

Kolekcija ovih nesvakidašnjih minijaturnih primjeraka knjiga različitog sadržaja izložena je u Muzeju minijaturnih knjiga u Starom gradu u Bakuu, koji je od 2000. godine na UNESCO-voj Listi svjetske baštine.

Osnivač Muzeja i strastvena kolekcionarka minijaturnih knjiga Zarife Salahova je kazala da te rijetke primjerke sakuplja već tri decenije i da njena kolekcija danas broji 5.600 knjiga.

150124013.1_xl
Naglašavajući da je njen muzej prvi i jedini takav u svijetu, Salahova je kazala da je na ideju za prijavu za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda dobila kada je saznala za informaciju da je u tu knjigu upisana “osoba sa najdužim noktima”.

Salahova je aplikaciju podnijela prošle godine, a nedavno je dobila pozitivan odgovor.

“Pregledana je sva dokumentacija koju sam poslala i pozitivno je ocijenjena. Izuzetno sam zadovoljna što se sav trud na kraju isplatio”, kazala je Salahova.150124013.4_xl
Ističući da u kategoriju minijaturnih knjiga ulaze samo djela manja od 7,5 centimetara, Salahova je kazala da u njenoj kolekciji takvih ima ukupno 2.913.

Dodala je da u kolekciji ima više od 2.600 mikroknjiga koje se mogu čitati isključivo uz pomoć specijalnih povećala.

Muzej je postao jedno od nezaobilaznih turističkih mjesta u Starom gradu u Bakuu, ali i česta stanica azerbejdžanskih ljubitelja literature.

Riječ je o minijaturnim izdanjima knjiga koja su štampana u različitim periodima prošlosti u 71 zemlji svijeta.

Najmanja knjiga u Muzeju, kao i u svijetu uopće je djelo “Cvjetovi četiri godišnja doba” (Shiki no Kusabana), najveće japanske izdavačke kuće Toppan Printing. Ovo djelo sadrži 21 stranicu, a štampano je u dimenzijama 0,75×0,75 milimetara, i moguće ga je čitati samo uz pomoć specijalnog mikroskopa.

Među najzanimljivijim eksponatima Muzeja su rijetka izdanja, poput minijaturnih djela “Picture of English History” iz 1815. godine, zatim “Masses of St. Francis of Assisi and St. Anne” iz 16. vijeka i Kur'an štampan u 17. stoljeću.

150124013.3_xl

Izvor – Agencije