M:tel uz projekat bezbjednog korišćenja interneta kod djece i omladine

Međunarodni dan dječijih prava se obilježava 20. novembra, a jedno od osnovnih dječijih prava je i pravo na zaštitu od bilo koje vrste nasilja. Stoga, i ove godine, m:tel je u okviru projekta „Bezbjednost djece na internetu“, podržao inicijativu za bezbjedno korišćenje interneta kod djece i omladine.  

Kompanija m:tel je podržala promociju projekta „Obrazovanje za digitalno doba“. Ovo je nastavak saradnje sa Agencijom za informaciono društvo Republike Srpske, koja već osam godina promoviše bezbjedno korišćenje interneta omladinske populacije, tokom kojih je realizovala projekat „Bezbjednost djece na internetu“.

Osim promocije internet stranice www.djecanainternetu.org, projekat je podijeljen u više faza i, između ostalog, obuhvata organizovanje edukativnih radionica za djecu i roditelje, kampanju putem društvenih mreža Facebook i Instagram, kao i medijsku promociju putem štampanih i elektronskih medija.

U modernom dobu, djeca su rođena i rastu okružena digitalnim uređajima i tehnologijama, i zato se često i nazivaju digitalnom generacijom. Zadatak roditelja i vaspitno-obrazovnih ustanova je da ih usmjere na to da tehnologiju koriste kao alat za učenje, razmjenu znanja i povezivanje sa rodbinom i prijateljima, a što manje za gubljenje vremena.

Cilj ovog projekta je podizanje svijesti šire društvene zajednice, odnosno stvaranje zdravog informacionog društva Republike Srpske, koji podrazumijeva i obezbjeđivanje sigurnog pristupa internetu i njegovim resursima, bez straha da djeca i mladi postanu plijen internet napadača. Isto tako, jedan od zadataka je i pružanje pomoći djeci i mladima koji su doživjeli neprijatnosti na internetu, te pomoć roditeljima koji žele da zaštite svoju djecu u internet prostoru.

Kompanija m:tel kontinuirano ulaže u bezbjednost djece kako na internetu, tako i u smislu zaštite od neprimjerenih sadržaja u okviru TV programa. S tim u vezi, između ostalog, m:tel je u okviru svoje ponude IPTV-ja, svim korisnicima potpuno besplatno ponudio i novu funkcionalnost  – Dječiju TV. Dječija TV obezbjeđuje posebno odabrane sadržaje primjerene uzrastu djece, mogućnost ograničenja vremena koje roditelj odredi za provođenje djece ispred TV ekrana i poseban PIN kod za ulazak, odnosno izlazak iz okruženja Dječije TV. Aktivacija i podešavanja Dječije TV je jednostavna, uz pomoć daljinskog upravljača, odlaskom u glavni meni IPTV-ja.

Podrškom projektu bezbjednog korištenja interneta kod djece i omladine, kao i ulaganjem u sopstvene mehanizme za njihovu zaštitu u okviru modernih tehnologija, m:tel aktivno učestvuje u izgradnji bezbjednijeg i sigurnijeg društva.