Među najljepšim mostovima svijeta jedan je iz BiH

Mostovi povezuju gradove i ljude i predstavljaju jedno od najvećih dostignuća u oblasti građevinarstva. Postoji mnogo mostova širom svijeta koja predstavljaju prava umjetnička djela i ostavljaju nas bez daha. Pogledajte fotografije najljepših mostova širom svijeta.

Tower Bridge, London

tower

Neogotički most preko rijeke Temze u Londonu je vjerojatno najpoznatiji svjetski most. Most je otvoren za saobraćaj 1894. godine

Chengyang Bridge, Sanjiang, Kina

chengjang

Chengyang most, odnosno most “Vjetar i kiša” kada se prevede, sagrađen je od strane ljudi iz manjinske grupe Dong 1916. Zapanjujući pokriveni most tipičnog kineskog stila izgrađen je bez korištenja čavala ili zakovica, ali ipak ostaje čvrst.

Rialto Bridge, Venecija

rialto

Most Rialto, najpoznatiji je od četiri mosta koji prelaze Grand kanal u Veneciji. Sagrađen je krajem 16. vijeka i dalje je jedan od najposjećenijih atrakcija u gradu.

Stari Most, Mostar, Bosna i Hercegovina

mostar

Stari Most Most je dragulj na popisu UNESCO-a. Ovaj srednjovjekovni kameni most je popularan među mještanima koji su se često mogu vidjeti kako skaču s mosta u rijeku.

Brooklyn Bridge, Njujork

bruklin

Kad je kultni Brooklyn Bridge otvoren 1883, bio je najduži svjetski viseći most. Danas most povezuje Manhattan i Brooklyn i otvoren je za saobraćaj.

Helix Bridge, Singapur

helix

Helix Bridge otvoren je u Singapuru 2010. godine. Dokaz je da moderni mostovi mogu biti jednako lijepi kao klasični. Zakrivljeni pješački most, jedan od prvih takve vrste, inspirisan je idejom yinga i yanga.

Millau Viaduct Bridge, Midi-Pyrénées, Francuska

millau

Istinski podvig moderne gradnje, most je otvoren  2004. godine kao svjetski najviši brod – viši od Eiffelova tornja .

Golden Gate Bridge, San Francisko

golden gate

Smatra se jednim od najboljih inženjerskih dostignuća 20. vijeka,. Golden Gate Bridge ima oko 10 miliona posjetitelja svake godine. Jednostavan dizajn mosta postao je sastavni dio horizonta San Franciska otkako je otvoren1937. godine.

Bixby Creek Bridge, Big Sur, Kalifornija

bix

Bixby Creek Bridge duguje barem dio svoje ljepote svome spektakularnom primorskim krajolikom. Ovaj betonski lučni most otvoren je 1932.

Vasco da Gama Bridge, Lisabon

vasco

Most Vasco de Gama, dug 11 milja, otvoren je 1998. godine kao najduži most u Europi i jedan od najdužih u cijelom svijetu. Zbog to ogromna dužine, inženjerski tim odgovoran za most morao je objasniti Zemljinu zakrivljenost u svojim planovima.

Mackinac Bridge, Mackinac, Michigan

mackinac

Mackinac Bridge, ili Big Mac, je peti najduži viseći most na svijetu, a najduži u zapadnoj hemisferi.

Kapellbrücke, Lucern, Švicarska

kapell

Izgrađen tijekom prve polovice 14. vijeka, Kapellbrücke u Luzernu je jedan od najstarijih drvenih mostova u Švicarskoj. Pokriveni most je posebno lijep u ljeto kada labudovi plivaju ispod njega a cvijeće ga uokviri.

Khaju most, Isfahan, Iran

iran

Khaju most u Isfahanu, prepoznatljiv po svoja 23 luka, sagrađen je sredinom 17. stoljeća kako bi služio kao most i brana.

Izvor – 10best.com