Kup Srpske u rukometu: Dva derbija u četvrtfinalu

Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske, prisustvovao je današnjem izvlačenju parova četvrtfinala Kupa Republike Srpske za rukometaše i polufinalnih parova Kupa Srpske za rukometašice.

Tako je žrijeb, koji je održan u prostorijama Rukometnog saveza Republike Srpske u Banjaluci, odlučio da će u muškoj konkurenciji rukometaši “Višegrada HED” igrati protiv “Borac m:tel” iz Banjaluke u četvrtfinalu Kupa Republike Srpske. Još jedan duel privlači pažnju, a to je hercegovački okršaj u Nevesinju, gdje će se sastati “Hercegovina” i “Leotar” iz Trebinja. Ostali parovi četvrtfinala Kupa RS za rukometaše su: “Derventa” – “Kozara” Gradiška i “Mladost” – “Sloga” Doboj.

Utakmice su planirane da se odigraju 17. aprila i igra se samo jedan meč.

S druge strane, kada je u pitanju ženska konkurencija, žrijebom je odlučeno da će se u polufinalu Kupa Republike Srpske sastati rukometašice “Knežopoljke” iz Kozarske Dubice i “Borca” iz Banjaluke, dok će u drugom polufinalu rukometašice “Leotara” igrati protiv ekipe “Mladost 1960” iz Banjaluke. Polufinale utakmice u ženskoj konkurenciji bi, prema planu, trebalo da budu odigrane 2/3.marta, a finale je predviđeno za 6.april.

Inače, Rukometni savez Republike Srpske, koji uspješno vodi Marinko Umičević, važi za jedan od najorganizovanijih saveza, koji veliku pažnju poklanja radu sa mladima, što pokazuju brojni trofeji sa turnira na kojima su učestvovali, a Umičević kao prvi čovjek rukometa Srpske i njegovi saradnici u rukovodstvu saveza tokom godine urade ogroman posao i daju veliki doprinos ovom trofejnom sportu. Podsjećanja radi, jedan takav trofej bi mogao doći i sa nadmetanja sa reprezentacijama zemalja BRIKS-a, svjetskih velesila koji zajedno čine veliku većinu svjetske populacie. Naime, muška i ženska rukometna reprezentacija Republike Srpske će ovog ljeta učestvovati na međunarodnim sportskim igrama zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina), koje će od 11. do 24. juna ove godine biti održane u ruskom gradu Kazanju.

Učešće naših rukometnih selekcija snažno je podržao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je kao i uvijek do sada stao uz sport i sportiste i prepoznao značaj pojavljivanja sportista iz Republike Srpske na tako velikoj sportskoj smotri kojoj će prisustvovati hiljade sportista iz mnogih krajeva svijeta, a što je za naše sportiste i našu Republiku svakako i više od sporta.

Ovaj poziv svjetskih velesila je ogromna stvar, jer se radi o državama koje su poželjele da na svojim sportskim igrama vide rukometaše iz jedne male Republike Srpske, koji imaju ogroman talenat, znanje i srce koje je veliko kao sve zemlje BRIKS-a zajedno i koji silno žele da se nađu na ovoj svjetskoj rukometnoj smotri. Učešćem na rukometnom turniru ovakvog ranga, Republika Srpska će imati priliku da pokaže velikoj većini svjetske populacije da smo sportska nacija, da smo spremni da se kao mala Republika na terenu nosimo sa najvećima, a ono što je najvažnije na ovim sportskim igrama imaćemo priliku da za vrijeme trajanja turnira među zastavama najvećih svjetskih zemalja ponosno istaknemo i mi našu, zastavu naše Republike Srpske, koja će se vioriti među zastavama drugih učesnica. U ranijoj izjavi za Banjaluka.net, Umičević, koji je svojim entuzijazmom, energijom, upornošću i predanim radom dao ogroman doprinos domaćem rukometu, rekao je da ih je obradovao poziv iz sjedišta Rukometnog saveza Rusije, te dodao da će to biti prilika da rukometaši iz Srpske nastupe pod zastavom Republike Srpske, što predstavlja izuzetnu čast i zadovoljstvo.

N.Sp.