Kreiranje mobilnih aplikacija je posao budućnosti

Malo je onih koji nisu čuli za aplikaciju Talking Tom, simpatičnog mačka koji ponavlja ono što govorite. Napravio je pravu pometnju među djecom, ali i među odraslima, a još uvijek važi za jednu od najpopularnijih zabavnih aplikacija. Svjetlost dana je ugledala u julu 2010.godine a u januaru 2017. je imala impresivnih 6,5 milijardi preuzimanja.

Onim upućenijima je poznato da je ovu aplikaciju osmislio bračni par iz Slovenije, Iza i Samo Login, koji su zajedno sa saradnicima prošli proces stvaranja omiljene virtuelne, pri tome zanimljivo, brbljive mačke. Od njih možemo učiti šta je potrebno da se jedan takav lik stvori i uspješno animira, naročito nakon činjenice da su ove godine postali milijarderi prodajom udjela kompanije, koja je vlasnik ove aplikacije. U svijetu globalne virtuelne zajednice sljedeći milijarder bi mogao biti bilo ko, ko ima osnovno znanje i interesovanje iz ove oblasti.

Kada već govorimo o aplikacijama, da li ste vi ikada razmišljali o tome kakvu biste aplikaciju voljeli imati instaliranu na svom telefonu, ali je još uvijek niste pronašli u virtuelnoj prodavnici? Slovenački Outfit7, tačnije Loginovi, su kreirali Talking Toma, Nordeus iz Srbije zaslužan je za Top Eleven, finski Rovio Entertainment stvorio je Angry Birds, a iz dana u dan hiljadu programera širom svijeta smišlja kako da naš život učini još zanimljivijim, a mobilne telefone korisnijim.

Kreiranje aplikacija naravno nije nimalo lak zadatak i izazov je upustiti se u taj posao, ali tehnološki napredak i edukacija mlađih donosi nove mogućnosti da se dodatno djeluje na ovom polju.

Upravo u želji da animira srednjoškolce da samostalno programiraju mobilne aplikacije, kompanija m:tel je pokrenula projekat m:tel App takmičenje. Naime, pod motom „Lansiraj svoju ideju!”, m:tel je u saradnji sa resornim ministarstvima pokrenuo ovaj projekat za učenike iz 21 srednje škole iz BiH.

Talentovani đaci imaju priliku da se druže, istražuju, uče, postanu državni prvaci, ali i regionalno se takmiče, jer su takmičenja sa istim pravilima istovremeno pokrenuta i u Srbiji i Crnoj Gori. Autori najbolje regionalne aplikacije će u pratnji nastavnika otputovati na sjajnu stručnu konferenciju u Berlin ili osvojiti specijalnu nagradu za inovativnost. Prijave na takmičenje su otvorene još nekoliko dana, ali o tome više pročitajte ovdje.