Jedinstveni u svijetu: Hoteli od pijeska

Skriveni u 8 metara visokim pješčanim skulpturama, u Holandiji se nalaze prvi na svijetu hoteli od pijeska.

Naime, u holandskim gradovima Oss i Snekk, svake godine se održavaju festivali pješčanih skulptura koji privuku više od  50.000 posjetitelja a ovogodišnja atrakcija su hoteli od pijeska u kojima se može odsjesti.

Tim koji je radio na izgradnji ova dva jedinstvena hotela inspiraciju je pronašao u hotelima od  leda u Švedskoj i Finskoj, u čijoj su izgradnji neki od članova tima učestvovali .

Zidovi i plafoni ovih jednosobnih hotela napravljeni su od pijeska, a sobe koje su potpuno namještene krase i pješčane skulpture. Tu je i kupatilo sa tuš kabinom.

Za izgradnju je bio potrebno oko pet sedmica, a sobe su potpune sigurne za boravak. Noćenje za dvoje, koje uključuje i obilazak obližnjeg festivala, košta 168 dolara a svi termini su već rasprodati. Hoteli će biti otvoreni dok traje festival, nakon čega se zatvaraju a  ponovno otvaranje očekuje se sljedeće godine u vrijeme festivala.

Zbog velikog interesovanja, postoje i planovi za otvaranje ovakvih hotela u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, tako da ukoliko poželite odsjesti u jednom od njih ne zaboravite na vrijeme rezervisati svoje mjesto!

Izvor – boredpanda.com