Istorijski objekat Bistrik kulu na Trebeviću žele pretvoriti u kafanu

Zbog odluke Opštine Stari Grad Sarajevo da se objekat od istorijskog značaja – Bistrik kula na Trebeviću, koji je prije rata bio dom Astronomske opservatorije, dodijeli na korištenje firmi Job Invest za otvaranje ugostiteljskog objekta, oštro ju reagovalo Astronomsko društvo Orion, javlja portal Klix.ba.

“Sramna odluka nadležnih struktura Opštine Stari Grad da se Bistrik kula, austrougarska tvrđava, dio kompleksa Astronomske opservatorije na Trebeviću, iznajmi i pretvori u kafanu ili već šta je nešto najgore što se u posljednje vrijeme desilo. Podsjećamo da se radi o jedinoj Astronomskoj opservatoriji u BiH. Pretvoriti to u kafanu radi desetak pijanaca, jer u taj prostor ne može stati više od nekoliko stolova je zločin biblijskih razmjera “, rekao je za ovaj portal Muhamed Muminović, predsjednik Astronomskog društva Orion i predratni direktor i osnivač Astronomske opservatorije.

On podsjeća da je AD Orion prije nekoliko godina, dok su pokušavali pronaći donatore za obnovu, Opštini Stari Grad dalo “uslovni pravni osnov” da se Bistrik kula prebaci u njihovo vlasništvo.

“Onda su nam je dali na korištenje. Čak smo tri godine plaćali mjesečni najam od 134 KM nadajući se da ćemo osigurati sredstva za obnovu. Kada više nismo imali novaca za najam, prekinuli smo ugovor o korištenju. Naš plan je bio da se ide fazno, najprije tvrđava, a zatim nova zgrada čiji je vlasnik Astronomsko društvo. Dakle, oni su nas na neki način zloupotrijebili i sada, za stotinjak maraka mjesečnog najma, uništavaju ideju astronomije u BiH. I dan danas, u cijeloj regiji bivše države, ljudi s poštovanjem govore o Astronomskoj opservatoriji Sarajevo koja je bila svjetionik ove nauke tokom dvadesetak godina”, podsjećaju iz Oriona.

Oni dodaju da je objekat devastiran i u njemu nema vode,  struje, kanalizacije. Ukratko, potreban je ogroman novac da se objekt dovede u kakvo-takvo stanje da bi se koristio za bilo šta.

Pitaju se ko to želi uložiti ili oprati pare, a može primiti dvadesetak gostiju? Dodaju i da će se kao Astronomnsko društvo Orion boriti svim snagama da se ova namjera obori.

Astronomsko društvo “Orion” je šezdesetih godina prošlog vijeka na ostacima postojeće austrougarske tvrđave “Bistrik kule” izgradilo dvije kupole, u kojima je bio smješten dvostruki astrograf, gdje su se mogle snimati veće površine neba. Početkom osamdesetih, u blizini tvrđave sagrađena je četverospratna kula sa kulom od osam metara.