Ikea otvara prvu malu gradsku trgovinu

Trideset godina nakon što je Ikea prvi put ušla na britansko tržište i započela s prodajom namještaja za dom u svojim prepoznatljivim izvangradskim trgovinama, odlučili su se na drastičnu promjenu. Naime, kako prenosi The Times, švedski lanac namještaja namjerava otvoriti i male gradske trgovine.

Javier Quiñones, menadžer Ikea poslovnica za britansko i irsko tržište, koji je ovu funkciju preuzeo prije mjesec dana, kazao je kako kompanija mora odgovoriti na promjene potrošačkih navika svojih kupaca. Iz tog razloga, njegov glavni prioritet predstavlja otvaranje malih gradskih trgovina kao i poboljšanje online kupovine  i dostave proizvoda unutar 24 sata.

Svoju prvu trgovinu ove vrste Ikea planira otvoriti već na jesen, a u njoj će biti izloženi kuhinjski i kupatilski proizvodi nižeg cjenovnog ranga. Nakon dugog razmatranja i proučavanja britanskog tržišta, u švedskom lancu, odlučili su se na otvaranje poslovnice u londonskom Tottenham Court Roadu.

– Nije tačno da se moramo mijenjati jer drukčije nećemo opstati, no najviše me brine činjenica da ako se u ovom trenutku ne prilagodimo tržištu, gledajući na duže staze možda nećemo postojati – istaknuo je Quiñones.

Unutar idućih dvije do tri godine Ikea planira otvoriti još više malih trgovina i izvan Londona. Ovim poslovnim preokretom u Ikei se nadaju kako bi jednog dana Britanija mogla imati više manjih gradskih dućana nego li onih klasičnih velikih trgovina.

Quiñones otkriva, kako proces otvaranja velikih dućana najčešće traje tri do četiri godine, dok mali dućani mogu biti završeni u mjesec dana što Ikei omogućava brže reagiranje na promjene tržišta.

Uz ovu veliku promjenu, kompanija se sve više fokusira i na prodaju putem interneta, te unutar idućih šest do dvanaest mjeseci planiraju svojim kupcima omogućiti kupovinu svih svojih 10 000 proizvoda putem online trgovine, te dostavu istih unutar samo 24 sata. Ostaje da se vidi hoće li slične trgovine kompanija ponuditi i u ostalim zemljama u kojima posluje.