I bez podrške institucija: KKI “Vrbas” putuje na finale NLB lige

Igrači Košarkaškog kluba invalida (KKI) “Vrbas”, čiji je predsjednik priznati sportski radnik Marinko Umičević, sa optimizom očekuju finale NLB lige koje igraju protiv starog znanca – KIK “Zmaj“ iz Gradačca, a očekivanja banjalučana su da će u grad na Vrbasu donijeti još jedan trofej, osmi po redu pehar NLB lige u ovoj konkurenciji.

Ovaj duel je na programu u nedjelju, 21. maja u dvorani „Stožice“ u Ljubljani sa početkom od 15.30 časova, uz direketan prenos na kanalu Arena sport, što je velika stvar za ovaj sport i pokazuje da mu se popularnost itekako povećava, a što bi trebalo da prepoznaju domaće institucije Srpske i privrednici i pomognu ovaj trofejni sportski kolektiv. Međutim, malo je falilo da ovaj uspješni sportski kolektiv, koji je više od sporta, uopšte ne ode na vfinale regionalnog takmičenja, zbog izostanka podrške institucija u organizaciji putovanja, nabavke opreme I slično. I ovoga puta, sve oko organizacije putovanja i svih drugih troškova se opet svelo na Marinka Umičevića, koji je i tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluke, te na još par privrednika koji su pomogli odlazak kluba na takmičenje na kojem će pronositi slavu ne samo kluba, već i Grada Banjaluka i cijele Republike Srpske. Međutim, ni to ni veliki broj trofeja koje je osvojio ovaj uspješni klub očigledno nije dovoljno za veću institucionalnu podršku opd strane Grada Banjaluka, Vlade RS i predsjednika Republike Srpske.

“Sa timom iz Gradačca ove sezone već smo odigrali pet utakmica koje smo rješili u našu korist. Svi se nadamo da ćemo ih dobiti i ovog puta, iako smo svjesni da neće biti nimalo lako. Igrači su dobro radili tokom minulih dana i potpuno spremno čekaju finalni duel i vjerujemo da ćemo po osmi put doći do pobjedničkog trofeja u ovom regionalnom takmičenju”, istakao je Marinko Umičević, predsjednik Košarkaškog kluba invalida “Vrbas“.

Prema nekim najavama finalnom susretu trebalo bi da prisustvuje košarkaš Dalasa i slovenački reprezentativac Luka Dončić, koji se trenutno nalazi na odmoru u Hrvatskoj.

“Bilo bi sjajno da jedna ovakva košarkaška vedeta bude dio završnice sezone u NLB ligi. To bi svakako dosta značilo samim igračima, ali i svima nama koji smo uključeni u organizacjiu ovog eminentnog regionalnog takmičenja”, dodao je Umičević, koji je istinski ljubitelj sporta i jedan od najvećih donatora sportskih klubova i sportista, zajedno sa “Bemom”, dok je istovremeno volonterski angažovan u upravama više sportskih klubova i saveza.

Prvi čovjek KKI „Vrbas“ napomenuo je kako je malo nedostajalo da se uopšte ne putuje na ovogodišnje finale.

“Ekipa je trebala da ide dan ranije u Ljubljanu na spavanje, ali zbog teške novčane situacije bili smo prinuđeni da promijenimo prvobitni plan. Upravo radi nedostaka novca bili smo na korak da odustanemo od odlaska u Ljubljani, jer smo zaboravljeni od onih koji su trebali da nam pomognu. Ipak, nisam mogao da dozvolim da se brukamo, uspio sam nekako da koliko-toliko rješim gorući problem. Moram istaći da nam je finansijski pomogao naš dugogodišnji prijatelj i privrednik gospodin Nenad Luburić, dok je gospodin Mladen Milanović Kaja kupio nova kolica koja tek treba da stignu iz Italije i želim da im uputim jedno veliko hvala na ovoj značjanoj pomoći”, rekao je Umičević, a riječi zahvalnosti uputili su i svi igrači i članovi uprave KKI “Vrbas”.

Iz KKI “Vrbas” su rekli da njihov predsjednik Marinko Umičević rukovodi klubom od samog osnivanja, te da se on uz najteže uslove i okolnosti trudio da im obezbjedi sve potrebno za nesmetano učestvovanje na takmičenjima.

“Mi smo se trudili opravdati povjerenje dobrim rezultatima. Osvajači smo mnogih turnira širom Evrope. Učesnici EuroCupa, EuroLige 1,2 i 3, na kojima smo takođe ostvarili zapažene rezultate.

U nedjelju 21. maja branimo titulu prvaka regionalne lige NLB po osmi put. Gledajte nas”, poručili su iz KKI “Vrbas”.

Inače, ovaj uspješni klub kojeg vodi Umičević, do sada je ostvario sjajne rezultate i u svojim prepunim vitrinama imaju osvojenih 20 prvenstava Republike Srpske, 20 trofeja u Kupu Republike Srpske, devet osvojenih titula u Premijer ligi BiH, zatim pet trofeja u Kupu BiH, sedam osvojenih titula u NLB ligi, te jedna osvojena Bauerfeind liga. Rezultati za svaki respekt, uz nadu da će institucije Grada Banjaluke i Republike Srpske stati iza ovog kluba, koji je stvarno više od sportskog kluba i više od sporta uopšte imajući u vidu njegovu stvarnu ulogu.

(N.Sp)