Gradska uprava Banjaluka će oformiti tim za arhitektonske intervencije u prostoru

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je danas da će gradske vlasti iduće godine oformiti poseban projektni tim za male arhitektonske intervencije u prostoru, poučeni pozitivnim efektima nedavne izgradnje drvenog mola na obali Vrbasa u blizini sportske dvorane „Obilićevo“.

Tokom sastanka sa predstavnicima Istraživačkog centra „Prostor“, koje je proljetos, uz pomoć donatorskih sredstava, realizovalo ovaj projekt, Radojičić je naglasio da bi ovo bio 36. po redu projektni tim Gradske uprave, sa jasno definisanim zadacima i projektima.

Cilj ovog projektnog tima, u koji bi pored arhitekata iz „Prostora“, bili uključeni i studenti arhitekture, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Akademije umjetnosti, bio bi da identifikuje i realizuje male arhitektonske projekte na cijelom području grada.

Ovi projekti bi, kako je najavljeno, bili realizovani iz budžeta, ali i uz pomoć donatorskih sredstava, po uzoru na aktuelni projekat izgradnje dječijih igrališta, koji se provodi uz pomoć društveno odgovornih kompanija.

Zahvaljujući ovom projektu, djeca našeg grada dobiće tokom ove godine i do 15 modernih igrališta, a Grad, osim lokacija i dozvola, neće imati nikakvih troškova za njihovu izgradnju.

– Naš cilj je da, uz relativno skormna sredstva, oplemenimo brojne lokacije na prostoru grada, koje danas stoje neiskorištene – rekao je Radojičić. On je dodao da Grad, sa svoje strane, već priprema više projekta intervencija u prostoru, koji bi se, kako je planiralo, trebalo realizovati iz vanbubudžetskih sredstava.

On je izrazio zadovoljstvo efektima i pozitivnim reakcija naših sugrađana u vezi s izgradnjom drvenog mola u Obilićevu, koji će se, kako najavljuju iz „Prostora“, uskoro prezentovati i svjetskoj arhitektonskoj javnosti.

S druge strane, Igor Kuvač iz „Prostora“ predstavio je aktivnosti ove organizacije, ali i ideje za realizaciju niza manjih arhitektonskih zahvata koje je moguće realizovati na području grada. On je istakao da je „Prostor“ u inicijalnoj fazi izrade za realizaciju manjih zahvata na prostoru u blizini tvrđave Kastelu, ali i nastavka ranije započetih projekata.