Gdje su najskuplji kvadrati i kakva je prodaja stanova u RS?

U drugom tromjesečju ove godine prosječna cijena kvadrata novih, završenih stanova najviša je bila u Banjaluci, a najniža u Istočnom Sarajevu i Doboju, dok u nekim gradovima, poput Prijedora, u ovom periodu nije prodat niti jedan završen stan nove gradnje, podaci su Republičkog zavoda za statistiku RS, pišu Nezavisne.

“Prosječna cijena kvadrata novog završenog stana  u drugom tromjesečju ove godine najviša je bila u Banjaluci i iznosila je 2.364 KM, dok je najniža u Istočnom Sarajevu i  iznosila je 1.242 KM, a u Doboju 1.245 KM”, ističu u Zavodu.

Poslije Banjaluke, prema ovim podacima, slijede Trebinje sa cijenom kvadrata stana od 1.537 maraka, te Zvornik sa 1.404 KM po kvadratu, a prosječna cijena kvadrata novih završenih stanova u RS je 1.571 KM.

Leonardo Samardžija iz preduzeća “VHS Trade” Prijedor istakao je da je u gradu na Sani potražnja za stanovima veća od ponude.

“U Prijedoru se ne gradi mnogo pa nema novih stanova i to vjerovatno predstavlja problem. Nama definitivno fali stanova i imamo veću potražnju nego ponudu. Malo se gradi, a potražnje ima”, istakao je Samardžija za “Nezavisne”, dodajući da je prosječna cijena kvadrata stana u Prijedoru u novoj gradnji inače oko 1.500 maraka.

Manojlo Popović iz Agencije “Senzor nekretnine” rekao je da je kvadrat stana inače najskuplji u Banjaluci, te da zatim slijede Bijeljina, Trebinje i Prijedor.

“Agencije za nekretnine su legalni prodavci stanova gdje vam je prodaja prikazana i može se lako provjeriti, ali postoji i veliki broj onih koji stanove prodaju na crno”, kazao je Popović.

U Zavodu za statistiku su kazali da je u Banjaluci u svakom tromjesečju prošle godine u prosjeku prodato 68 završenih novih stanova, te da ih je najviše prodato u trećem tromjesečju, i to 107, a najmanje u drugom 28.

Kako je navedeno u podacima na zvaničnom sajtu Zavoda, broj prodatih završenih novih stanova u RS u drugom tromjesečju 2018. godine manji je u odnosu na drugo tromjesečje 2017. godine.

(Nezavisne)