Festival animiranog filma u Banjaluci u skraćenom izdanju

Deveto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2016” ove godine će se održati u skraćenom izdanju, od 23. do 26. oktobra.

S obzirom da je izostala podrška festivalu od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske zbog neobjavljivanja rezultata konkursa za filmske festivale, organizatori su primorani da skrate trajanje festivala sa 6 na 4 dana, pri čemu je otkazana većina pratećih programa, radionica i promocija. Takođe, otkazan je boravak većine gostiju festivala.

U okviru redukovanog programa biće prikazano 5 blokova takmičarskog programa, kao i dva bloka filmova panorame.

Članovi žirija koji će odlučiti pobjednika ove godine su: Darko Kreč iz Hrvatske, Zijad Mehić iz BiH i Marija Milanović Lazarevski iz Srbije.

Od pratećih programa biće prikazana samo 3 programa. “Zagreb film” dolazi sa dva programa – “Zagrebačka škola animiranog filma“ i “Oskar”, u okviru kojeg će biti prikazana 4 filma: “Igra” (1962) – Dušan Vukotić, “Lutka snova” (1980) – Bob Godfri, Zlatko Grgić, “Tup Tup” (1973) – Nedeljko Dragić i Oskarom nagrađeni “Surogat” (1961) Dušana Vukotića.

Drugi program je sačinjen od dva bloka kultnih animiranih filmova “Profesora Baltazara”, izbor filmova iz prve dvije sezone produkcije, 1969. i 1971/72. godine.

Treći program je izbor ovogodišnjih evropskih animiranih filmova izabranih u okviru koalicije Cartoon d'or (najznačajniji evropski festivali animiranog filma), u kojoj banjalučki festival animacije participira od 2010. godine.

Na konkurs Međunarodnog festivala animiranog filma prijavilo se 478 filmova iz 39 država. Komisija je izabrala 44 ostvarenja za glavni i 10 za dječiji takmičarski program.

 

blic.rs