Đukanović: Velika energetska ulaganja u Srpskoj

U Republici Srpskoj su u planu velika ulaganja u oblasti energetike, koja će sigurno dati rezultate u narednom periodu, izjavio je danas Goran Đukanović, uvodničar panela o daljem razvoju tržišta električne energije na Samitu energetike Trebinje /SET/.

Đukanović je istakao da je važno da se uporedo sa investicijama u obnovljive izvore energije planira i izgradnja baterijskih sistema za skladištenje viškova energije nastale iz zelene energije.

“Sa baterijama ne treba čekati, nego na vrijeme planirati da ne bi došlo do opterećenja sistema”, rekao je Đukanović novinarima.

On je pojasnio da se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije, prije svega iz energije sunca i vjetra, ne može kontrolisati, kao na primjer iz hidroelektrana.

“Zato se mora naći neko rješenje da se ta energija stabilizuje u mreži i da se može ukladištiti kad je ima viška u sistemima za skladištenje poput baterija, da bi se onda ponovo vratila u mrežu kada ima potrebe za njom”, pojasnio je Đukanović.

On je napomenuo da je zato važno da se sa rastom proizvodnje energije planira i njeno skladištenje, navodeći da su neke države već donijele zakone o tome da investitori uporedo sa izgradnjom solarnih ili vjetro elektrana moraju graditi i baterijske sisteme za skladištenje.

Kada je riječ o radu termoelektrana, Đukanović je istakao da cijela BiH, ne samo Republika Srpska, imaju značajne količine termoelektrične energije, podsjetivši da je trend u Evropi da će se ta energija morati postepeno povlačiti sa tržišta.

“Cilj je da do 2050. godine ne bude energije iz uglja i sada treba to polako planirati i zamjenjivati te konvencionalne izvore sa obnovljivim izvorima energije što je posao na duži rok”, dodao je Đukanović.

On je izrazio uvjerenje da će ideje sa Samita energetike u Trebinju poslužiti da se dođe do optimalnih rješenja u toj oblasti za sve.

U Trebinju se održava trodnevni Samit energetike koji je okupio najeminantnije stručnjake iz regiona.

(Srna)