Bogat program međunarodnog festivala “Zaplet 08”

Šest predstava i jedan koncert, bogat i zanimljiv prateći program, mladost željna igre, dokazivanja, boljeg sutra od 22. do 28. oktobra pretvoriće Gradsko pozorište “Jazavac” u sedmodnevnu oazu istinske umjetnosti, kada će publika uživati u Međunarodnom festivalu mladog glumca “Zaplet 08”.

Na pres-konferenciji, održanoj u ponedjeljak uveče u restoranu “Kazamat”, u susret “Zapletu” i obilježavanju deset važnih godina njihovog postojanja, jedan od osnivača “Jazavca” i direktor festivala Dragana Marić istakla je da je ovaj festival programski možda i najjači do sada.

“Iza nas je veliki trud i rad. Pozorište smo praktično osnovali na ulici. Koliko je bilo teško dokazuje činjenica da je trbuhom za kruhom Mario Lukajić, jedan od osnivača, otišao da radi na brodu, Dejan Zorić je u drugoj državi, a ja imam onaj majčinski instinkt pa sam ostala da se borim, kako ja to kažem, za bebu Jazavac”, rekla je Marićeva.

Glavna vodilja organizatora bila je ta da se na sceni u glavnim ulogama pojave mladi glumci, pa je o selekciji odlučivao kreativni tim ovog teatra, Dragana Marić, Ljubiša Savanović i Sava Knežević. Najbolje glumce će izabrati oni koji su među najboljima u svijetu umjetnosti, reditelji Nikola Pejaković i Marko Misirača i scenograf Dragana Purković-Macan.

“Zaplet 08” otvoriće komad “Malo blago”, u produkciji “Jazavca” i u režiji Slađane Kilibarde.

Prvog takmičarskog dana, 23. oktobra, predstaviće se glumci Zagrebačkog kazališta mladih i Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu sa komadom “Tihi obrt”.

Radnja komada prati djevojku Saru kojoj je posao neophodan, ali ona iz dana u dan odgađa da ga potraži. Kada se dovede u bezizlaznu situaciju, ona se duboko zamisli nad sobom i svojim životom.

Dan poslije biće izvedena interesantna predstava Bosanskog narodnog Pozorišta iz Zenice, u saradnji sa Kamernim teatrom 55 iz Sarajeva, za koji je tekst pisala Banjalučanka Tanja Šljivar.

Predstavu, koja će premijerno biti izvedena u Banjaluci, režirala je Mirjana Karanović.

Studenti sa Fakulteta dramskih umetnosti i Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić” iz Beograda glumačke kreacije pokazaće u predstavi “Ne oklevaj – improvizuj”.

Pozorišna priča “Nebeski odred” dolazi iz saradnje Srpskog narodnog pozorišta i Saveza dramskih umetnika Vojvodine i na repertoaru je četvrtog pozorišnog dana.

Posljednje takmičarsko veče obilježiće igra mladih glumaca Beogradskog dramskog pozorišta, koji će izvesti komad “Moje dete”.

Svečano zatvaranje festivala i dodjelu nagrada svojim notama ispratiće Gradski tamburaški orkestar, koji će održati koncert filmske i pozorišne muzike.

Gosti poznati glumci

Kao i prošle godine poslije završenih predstava publika će imati priliku da se druži sa poznatim domaćim glumcima. Ovaj put to su Dragan Bjelogrlić, Mirjana Karanović, Nikola Pejaković i Leon Lučev. Glumci će govoriti o svojim karijerama, anegdotama sa snimanja, značaju kulture u svakom društvu.

Izložba fotografija

“U sklopu ovogodišnjeg festivala prisjetićemo se i lijepih trenutaka u prethodnih deset godina “Jazavca”, kroz niz fotografija čiji su autori Aleksandar Čavić, Josip Krinjski i Bojan Čikić. Autor izložbe je Dejan Zorić, a postavka će biti otvorena u holu našeg teatra”, najavila je Dragana Marić.

Program festivala

22. oktobar PREMIJERA

“Malo blago”, Gradsko pozorište “Jazavac”

23. oktobar

“Tihi obrt”, Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb

24. oktobar

“Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”

Bosansko narodno pozorište, Zenica

25. oktobar

“Ne oklevaj – improvizuj”, UK “Vuk Stefanović Karadžić”, Beograd

26. oktobar

“Nebeski odred”, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

27. oktobar

“Moje dete”, Beogradsko dramsko pozorište, Beograd

Glas Srpske