Večeras počinje 56. Festival MESS

mess festival
Predstavom Galeb A.P. Čehova, s rediteljskim potpisom višestruko nagrađivanog Tamasa Aschera te u izvedbi ansambla mađarskog teatra Katona Joszef Szinhaz, u petak naveče će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti dignuta zavjesa na ovogodišnjem 56. izdanju Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Deset dana najvećeg regionalnog teatarskog festivala u glavnom programu će ponuditi 19 predstava iz 16 država, četiri dodatne predstave biće igrane u okviru programa MESS OFF, aodržat će se i promocije knjiga, performansi i panel diskusije.

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković, govoreći o Tamasu Ascheru, ocijenio je kako se radi o jednom od najznačajnijih reditelja danas u Evropi, koji ne dolazi prvi put na MESS, što je naveo jednim od razloga zašto je odlučeno da izvedbom njegove predstave bude otvoren ovogodišnji Festival.

Predstava SARTR-a

Rukovoditeljica umjetničkih sadržaja Festivala MESS Selma Spahić najavila je kako će MESS u Narodnom pozorištu otvoriti glumica Vedrana Seksan, članica ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo, na osnovu njenih važnih profesionalnih uspjeha koje je zabilježila u ovoj godini.

Ona će na sceni izvesti song iz predstave “What is Europe”.

Takođe je podsjetila na dva važna segmenta ovogodišnjeg festivalskog programa – Evropsku teatarsku konvenciju, koja će biti održana od 6. do 10. oktobra, te IYMA radionicu za mlade pozorišne stvaraoce, izvođače i uposlenika teatra.

Prije zvaničnog otvaranja Festivala, u Sarajevskom ratnom teatru SARTR bit će izvedena predstava Ispravak reditelja Jirija Havelke iz Češke.

 

Izvor: Agencije