Beograd dobija najmoderniju, jedinu potpuno pokrivenu pijacu u ovom dijelu Evrope

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je radove na izgradnji nove Palilulske pijace, koji bi trebalo da budu završeni na proljeće iduće godine.

On je rekao i da će po njihovom završetku Palilulska biti najmodernija i jedina potpuno pokrivena pijaca u Beogradu, ali i u ovom dijelu Evrope.

Vrijednost radova je oko 1,3 milijarde dinara, odnosno oko 11 miliona evra, rekao je Mali i podvukao da se investicija ne finansira iz kredita, već iz sopstvenih sredstava “Gradskih pijaca”.

Prema njegovim riječima, pijaca će imati četiri nivoa – dva nivoa podzemnih garaža, jedan za kupce, a jedan za zakupce, kako ne bi dolazilo do problema sa parkiranjem i gužvama, dok će pijaca biti u prizemlju, a iznad nje nivo sa restoranima, kafićima i lokalima za prodaju suvenira i rukotvorina iz Srbije.

“Ovo će biti primer kako svaka pijaca u našem gradu treba da izgleda”, rekao je Mali novinarima i najavio da će u okolini pijace biti sređene fasade na Petoj gimnaziji i nekoliko drugih zgrada.

Gradonačelnik je dodao da su u posljednje četiri godine već uvedene promjene na pijacama – postavljeno je 1.600 novih tezgi, 1.300 repariranih, uz urđenje pijačnog prostora…


“Pijace su nova, lepa slika Beorgada. Sugrađani mnogo vremena provode na pijacama, okupljaju se, provede vikende i hoćemo da one budu ogledni primer lepšeg i boljeg Beograda za koji se borimo”, rekao je Mali.

Ukazao je da se investicija ne finansira iz kredita, već iz sopstvenih sredstava JKP “Gradske pijace”, što, kaže, dovoljno govori koliko je bila važna konsolidacija gradskih finansija.

“Koliko je bilo važno da vratimo dugove i kredite koje je ostavila prethodna gradska vlast, kako bi sada novac koji smo uštedeli, kao što su i ‘Pijace’ uštedele, i investirali u sve što građanima treba, nove pijace, arkove, fasade… a sve da bi grad bio bolje i lepse mešto za život”, rekao je Mali.

 

 

Predsjednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić rekao je da su građani mislili su da je “samo neka priča” da će se izgraditi moderna pijaca na Paliluli u budućnosti, ali da se to sada dešava, te da građani mogu da vjeruju da će nadležni završiti i druge projekte, koji su započeti ili su u planu.

“Ovo je jedini i najbolji način kako da steknete poverenje građana, da ljudi razlikuju one koji žele da zaustave projekte i sve im je nešto teško i nešto im se ne sviđa i misle da ništa ne treba da se razvija i da bude lepše i bolje, a ovo je pokazatelj da je politika koju sprovodi gradonačelnik razvoj Beograda”, rekao je Jovičić.

(Tanjug)