Arhitektonsko bijenale po treći put u Beogradu

Treće po redu Balkansko Arhitektonski Bijenale (Balkan Architectural Biennale – BAB) biće održano od 18. do 24. decembra u prostorijama Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj.

BAB predstavlja platformu u oblasti arhitektonsko-urbanističke teorije i prakse i produkcije i primjer je stručne saradnje regionalnih arhitektonskih udruženja i intelektualaca na prostoru Balkana,  sa misijom da izgradi mostove između akademije, produkcije i realizacije uspostavljajući sinergijske veze sa dodirnim disciplinama (ekonomijom, sociologijom, filozofijom, umetnošću…) u cilju unapređenja arhitektonske djelatnosti.

Konkretno BAB se sastoji od mnoštva segmenata, čija su tri stuba: arhitektonsko-urbanistička i dizajnerska  izložba,  naučna konferencija i sajam investicija. Ova svojevrsna trijada sa pratećim segmentima nastoji da ukaže na značaj arhitekture u društvenoj izgradnji i izgradnji svih vrsta prostora (fizičkog, političkog, kreativnog…) na prostoru Balkana i šireg regiona, jer Arhitektura se misli, realizuje i svakodnevno iznova živi preispitujući granice sopstva.

Upravo brisanje granica između različitosti je osnova izgradnje svakog hrama, unutar i izvan nas, kreirajući ideju vodilju BAB-a “Balkan bez granica” , kaže komesar bijenala dr Tatjana Mrđenović.

-Ideja BAB-a je nastala iz potrebe za povezivanjem unutar regiona i razmenom iskustava i ideja na polju arhitekture. Primarna funkcija BAB-a je popularizacija arhitektonske struke u široj i stručnij javnosti između država u okruženju radi njihovog povezivanja. Javni prikaz realizacija i projekata, odnosno njihova kompetitivnost na Bijenalu, imaju za cilj da vremenom podignu kvalitet arhitektonskih objekata u regionu – rekao je direktor Bijenala Marko Stojanović.

– Ovogodišnja tema BAB-a su “Balkanski obrasci u urbanizmu i arhitekturi” koji uz krilaticu “Balkan bez granica” nastoji da diskutuje i promišlja dosadašnje obrasce življenja i kreiranja kako fizičke tako i društvene arhitekture na teritoriji Balkana u cilju osnaživanja arhitektonske delatnosti kao jednog od razvojnih pokretača i kreiranja identiteta za uključivanje u globalne tokove mrežnog društva, pitajući se kakva nam je arhitektura potrebna za očuvanje tradicionalnih vrednosti i kreiranja nove modernosti Balkana – kaže komesar bijenala dr Tatjana Mrđenović.

Kurator izložbe ovogodišnjeg BAB 2017 je arhitekta Dr Tatjana Stratimirović, koja će zajedno sa svojim timom koji čine arhitekta Tijana Atanasijević (arhitektonska izložba) i dizajner Jelena Nikolić (dizajnerska izložba) prikazati neka od najvrednijih ostvarenja regionalne arhitekture i dizajna, ali ugostiti i projekte izvan regiona, čiji su autori porijeklom sa ovih prostora.

Izložba će biti žirirana od strane internacionalnog tima arhitekata, što je ustaljeno kao praksa od prošlog BAB 2015. Autor koncepta naučne konferencije je arhitekta Dr Tatjana Mrđenović.

-Konferencija će i ove godine otvoriti neke značajne teme, u kojima svoje izazove može prepoznati ceo balkanski region. Novina će biti prisustvo ne-naučnih slušaoca, tj. učesnika u diskusiji, a koji dolaze iz sveta investicija, projektovanja i državne uprave, kojima će naučna istraživanja i njihova potencijalna primena, biti posebno interesantna. Time BAB pomera granice ideje da se na jednom mestu prožimaju načna istraživanja, praktično projektovanje i finansijski interesi investitora – izjavila je dr Mrđanović.

Ove godine platforma ima veliku čast da ugosti više profesora i projektanata iz S.A.D-a, Rusije, Kanade, Australije, Katara, Francuske, Holandije, Španije, Albanije, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U pitanju su stručnjaci iz oblasti arhitekture, urbanizma, urbanog planiranja, istorije i teorije arhitekture, kao i zaštite arhitektonskog nasljeđa.

Zvanično otvaranje Balkanskog arhitektonskog bijenala predviđeno je za ponedjeljak 18.decembra sa početkom u 19 časova u Jugoslovenskoj Kinoteci.